FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnici Krsnik i Ljubičić: Josip Jović uhićen pod političkim pritiskom

ZAGREB,6. listopada 2005.(Hina) - Odvjetnici splitskog novinara JosipaJovića optuženog za nepoštivanje Haškog suda, Krešimir Krsnik i VinkoLjubičić, u četvrtak su izjavili da su zatečeni uhićenjem svojegbranjenika te ocijenili da je odluka o pritvoru donesena podpolitičkim pritiskom.
ZAGREB,6. listopada 2005.(Hina) - Odvjetnici splitskog novinara Josipa Jovića optuženog za nepoštivanje Haškog suda, Krešimir Krsnik i Vinko Ljubičić, u četvrtak su izjavili da su zatečeni uhićenjem svojeg branjenika te ocijenili da je odluka o pritvoru donesena pod političkim pritiskom.

"To je stvarno bezobrazluk. Kada je došao nalog, Jović je bio kod istražnog suca Županijskog suda u Splitu i on ga je pustio, da bi onda kasnije bio uhićen", rekao je Krsnik u telefonskom razgovoru.

Ocijenio je kako je odluka o uhićenju očito donesena pod političkim pritiskom, nakon što je glasnogovornik ICTY-a Jim Landale u srijedu obznanio kako su hrvatske vlasti pozvane da ubrzaju provedbu naloga za uhićenje Jovića.

Krsnik je naglasio da je tek danas primio odluku ICTY kojom je odbijen zahtjev Jovića za odgodu prvog pojavljivanja 26. rujna, na koju ima pravo žalbe.

Protiv Jovića je ICTY 9. rujna podigao optužnicu za nepoštivanje suda zbog toga što je kao glavni urednik "Slobodne Dalmacije" u studenom i prosincu 2004. objavio identitet i iskaz zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškiću 1998.

Jović se nije pojavio u Haškom sudu 26. rujna kada mu je zakazano izjašnjavanje o krivnji, zbog čega je sud izdao nalog za uhićenje.

"Nisam vjerovao da sud može odrediti pritvor nakon dosadašnjeg ponašanja Jovića. Bili smo u stalnom kontaktu sa Županijskim sudom u Splitu i nudili smo sva jamstva. Sada je moguće očekivati da već sutra, bez ikakavog postupka, dođe do izručenja", izjavio je odvjetnik Vinko Ljubičić u telefonskom razgovoru iz Splita.

Naglasio je kako se radi o nezakonitom postupku u kojem se Jovića tretira kao optuženika za ratni zločin, iako je on optužen za uvredu suda koja svakako nije ratni zločin.

Odvjetnik Krsnik je ocijenio da "Jović ne može biti izručen" mimo procedure i rokova predviđenih Ustavnim zakonom o suradnji s ICTY-em te najavio za sutra posjet svom branjeniku u splitskom zatvoru i žalbu na odluku o određivanju pritvora.

Pred izvanraspravnim vijećem Županijskog suda u Splitu u utorak 11. listopada bi se trebala održati rasprava o zahtjevu ICTY-a za prebacivanje Jovića u Haag.

U zahtjevu od 28. rujna Haški sud je od hrvatskih vlasti zatražio da organiziraju dolazak Jovića radi izjašnjavanja o krivnji, kao i njegov odlazak iz Haaga istoga dana, jer optuženima za nepoštivanje suda u dosadašnjoj praksi ICTY-a nije određivan pritvor.

Jović je jedan od šestorice hrvatskih novinara koje je ICTY optužio za nepoštivanje suda zbog objave imena i iskaza dvojice zaštićenih svjedoka sa suđenja Blaškiću 1997/98.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙