FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: Reakcije na odluku haaškog sudskog vijeća o Haradinaju

PRIŠTINA,14. listopada 2005.(Hina) - Odluka Sudskog vijeća Haškogtribunala da se bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju,optuženom pred tim sudom, dopusti bavljenje politikom i javni nastupdo početka suđenja, naišla je na odobravanje među kosovskim političkimstrankama, dok UN-ova administracija na Kosovu ističe kako još nijeodređeno u kojoj će se mjeri on uključiti u politički život, aposebice u pregovore o statusu Kosova.
PRIŠTINA,14. listopada 2005.(Hina) - Odluka Sudskog vijeća Haškog tribunala da se bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, optuženom pred tim sudom, dopusti bavljenje politikom i javni nastup do početka suđenja, naišla je na odobravanje među kosovskim političkim strankama, dok UN-ova administracija na Kosovu ističe kako još nije određeno u kojoj će se mjeri on uključiti u politički život, a posebice u pregovore o statusu Kosova.

Vodeće albanske političke stranke na Kosovu pozdravile su odluku Sudskog vijeća, donešenu u srijedu, da se Haradinaju omogući povratak političkom životu. Demokratski savez Kosova izrazio je uvjerenje da takva odluka imati pozitivan učinak na aktualne procese na kosovskoj političkoj sceni.

Slično je reagirala i Demokratska partija Kosova, najveća oporbena stranka čiji je čelnik Hashim Thaqi, dok je politička stranka Ora, čelnika Vetona Surroija, ocijenila da je ponovno uključivanje Haradinaja u politički život od posebnog značenja.

Međunarodna administracija na Kosovu (UNMIK) istaknula je pak kako nije sigurna u kojoj će se mjeri bivšem kosovskom premijeru omogućiti uključivanje u razgovore o statusu Kosova.

"Mi ćemo razgovarati o modalitetima koje treba slijediti kako bi proveli odluku Haškog tribunala. Još uvijek ne mogu reći u kojoj mjeri će se omogućiti gospodinu Hardinaju uključivanje u politički život, jer o tome još uvijek nije odlučeno. UNMIK očekuje dobru suradnju s Haradinajem, jer je on i u prošlosti dokazao dobru volju za suradnju", izjavio je glasnogovornik UNMIK-a Neeraj Singh.

Za sada nisu reagirale kosovske privremene institucije, kao što su Vlada i Skupština Kosova, a niti politički predstavnici kosovskih Srba.

U međuvremenu, glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte je najavila žalbu, izjavivši kako je šokirana odlukom sudskog vijeća da se Haradinaju omogući povratak na kosovsku političku scenu.

U Srbiji je takva odluka Haaškog suda naišla na snažne negativne reakcije i najave Vlade da će se isti ustupak tražiti i za srbijanske haške optuženike.

U svom prvom obraćanju javnosti samo dan nakon odluke Haaškog tribunala da mu dopusti bavljenje politikom i javni istup, Ramush Haradinaj, bivši kosovski premijer i aktualni čelnik Alijanse za budućnost Kosova, stranke koja je zajedno s Demokratskim savezom Kosova na vlasti, pozvao je u četvrtak navečer građane Kosova da podrže političke procese kroz koje prolazi Kosovo.

On je u priopćenju pozvao albansku, srpsku i sve druge zajednice da podrže politički proces kroz koji prolazi Kosovo. Prema njegovim riječima, Kosovu je potrebno jedinstvo kako bi postalo demokratsko i slobodno te se stoga u kosovsko društvo trebaju integrirati svi narodi koji u njemu žive.

Haradinaj je dodao kako će sačekati nekoliko dana dok svi zainteresirani prouče odluku tribunala i dok se s UNMIK-om usuglase protokoli o njegovu istupanju.

Bivši kosovski premijer podnio je 8. ožujka ove godine ostavku na dužnost nakon što je primio optužnicu haaškog tribunala, koja ga tereti za ratne zločine tijekom rata na Kosovu 1998-99. godine. Haradinaj je 9. lipnja ove godine privremeno pušten iz pritvora da se brani sa slobode, a u srijedu je haaški tribunal donio odluku da mu se omogući javni nastup i uključivanje u politički život na Kosovu.

Ovo je prvi slučaj da je haaški tribunal dopustio jednom optuženiku uključivanje u politički život i na Kosovu se ocjenjuje da je to rezultat dobre suradnje koju je Haradinaj cijelo vrijeme pokazao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙