FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: ekshumacija na groblju Viktorovcu

SISAK, 13. listopada 2005. (Hina) - Na sisačkome gradskome grobljuViktorovcu od prekjučer do danas poslijepodne ekshumirani su posmrtniostaci 16 neidentificiranih osoba za koje se sumnja da su stradale ipokopane u Domovinskom ratu, izjavio je za Hinu načelnik Uprave zazatočene i nestale Ivan Grujić.
SISAK, 13. listopada 2005. (Hina) - Na sisačkome gradskome groblju Viktorovcu od prekjučer do danas poslijepodne ekshumirani su posmrtni ostaci 16 neidentificiranih osoba za koje se sumnja da su stradale i pokopane u Domovinskom ratu, izjavio je za Hinu načelnik Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić.

Stručnjak te uprave, po riječima pukovnika Grujića, utvrdio je da posmrtni ostaci dviju osoba potječu iz razdoblja prije Domovinskog rata tako da nisu niti ušli u proces identifikacije.

Od ostalih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci za DNK analizu, koja će, kako je rekao, "dati bar neke odgovore o kome se radi". Napomenuo je da će se u svakom slučaju riješiti dvojbe i odgovoriti na pitanje tko su osobe koje su tu pokopane u razdoblju Domovinskog rata.

Istaknuo je da se ekshumacija u Sisku provodi u sklopu redovitih aktivnosti Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja kad je riječ o potrazi za nestalim i zatočenim osobama u Domovinskom ratu i utvrđivanju njihove sudbine.

Također je rekao kako ima informaciju da je na groblju u Sisku ima između 10 i 12 posmrtnih ostataka neidentificiranih osoba, koje su ondje pokopane od godine 1990. Bilo je indicija da je među njima i hrvatski branitelj Dražen Mužic, rekao je.

"Tragom te informacije, na temelju prijedloga državnog odvjetnika i po nalogu istražnog suca, krenuli smo u proces ekshumacije", rekao je Grujić. Objasnio je da nije bilo nikakve dokumentacije po kojoj bi se moglo zaključiti o čemu je riječ te da je bilo mnogih "spekulacija o mogućim žrtvama na groblju u Sisku".

"Ekshumacije su obavljene iz nekoliko pojedinačnih grobnih mjesta, gdje su bili koncentrirani posmrtni ostaci neidentificiranih osoba, na temelju knjige ukopa koju vodi Uprava groblja", napomenuo je Grujić.

Istaknuo je kako je teško govoriti o tome je li riječ o neidentificiranim civilima ili vojnim osobama jer su posmrtni ostaci u takvom stanju da se to ne može utvrditi bez stručne analize. "Moguće je, po nekim detaljima, da posmrtni ostaci dviju osoba pripadaju osobama koje su bile u nekim vojnim strukturama, ali zasad se ne može reći u kojima i kako su stradale", dodao je Grujić.

Ekipa Uprave za zatočene i nestale obavila je danas i probno iskapanje u bunaru u Luščanima, blizu Petrinje, zbog sumnje da su na tome mjestu posmrtni ostaci ženske osobe. "Provjerom smo utvrdili da je vlasnik imanja iz bunara izvadio dijelove ženske odjeće, ali u bunaru nema posmrtnih ostataka", priopćio je Grujić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙