FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: prikazan dokumentarni film "Nek se raspuste straže"

VUKOVAR, , 28. rujna 2005. (Hina) - U kinodvorani u vukovarskoj četvrtiBorovo naselje danas je prikazan dokumentarni film "Nek se raspustestraže" o sudbinama obitelji nestalih Srba u Hrvatskoj od 1991. do1995. godine.
VUKOVAR, , 28. rujna 2005. (Hina) - U kinodvorani u vukovarskoj četvrti Borovo naselje danas je prikazan dokumentarni film "Nek se raspuste straže" o sudbinama obitelji nestalih Srba u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Autor filma, snimljenoga u produkciji Udruženja porodica nestalih i nasilno odvedenih lica Vukovar, Boro Rkman rekao je na konferenciji za novinare da je film "Nek se raspuste straže" nastavak filma "Vapaj tišine" snimljenoga prije četiri godine, u kojemu je također bilo govora o sudbinama obitelji nestalih Srba u Hrvatskoj.

Predsjednica Udruženja porodica nestalih i nasilno odvedenih lica Vukovar Ružica Spasić rekla je kako se na popisu udruženja nalaze još 92 osobe, od kojih je najviše civila, dok su u protekle dvije godine s popisa udruženja brisane 53 osobe, u međuvremenu identificirane.

Također je navela kako je, prema podacima beogradske udruge Veritas, u ratu u Hrvatskoj nestalo 2666 Srba, od kojih 1866 civila.

"Možda će neki reći da je taj broj nerealan, ali ni broj od tisuću nestalih Srba sigurno, na žalost, nije realan", usvrdila je.

Prema njezinim riječima, dosad je u Hrvatskoj ekshumirano 519 osoba srpske nacionalnosti stradalih tijekom i nakon Bljeska i Oluje, od kojih su 292 osobe identificirane.

Izrazila je nadu kako će se proces ekshumacije osoba srpske nacionalnosti stradalih u ratu u Hrvatskoj nastaviti dodavši kako je taj proces "stao 2002. godine".

Osim nekoliko desetaka članova Udruženja, promociji filma "Nek se raspuste straže" bili su nazočni i direktor Sektora za odnose s vladama Međunarodne komisije za nestala lica iz Sarajeva Jeffrey Buenger, konzulica Srbije i Crne Gore u Vukovaru Bojana Ristić, predsjednik Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac, te glavni tajnik Samostalne demokratske srpske stranke Danko Nikolić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙