FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjski sud odbio zahtjev Zoe Ceausescu za ekshumacijom tijela roditelja

BUKUREŠT, 30. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Rumunjski sud odlučio je nedopustiti ekshumaciju tijela rumunjskog diktatora Nikolaea Ceausescuai njegove supruge kako bi njihova kćerka dobila dokaz da su jojroditelji pokopani na bukureštanskom glavnom groblju Ghencei,izvijestili su u petak sudski izvori.
BUKUREŠT, 30. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Rumunjski sud odlučio je ne dopustiti ekshumaciju tijela rumunjskog diktatora Nikolaea Ceausescua i njegove supruge kako bi njihova kćerka dobila dokaz da su joj roditelji pokopani na bukureštanskom glavnom groblju Ghencei, izvijestili su u petak sudski izvori.

No, odvjetnica koja zastupa Ceausescuovu obitelj, Haralambie Voicilas novinarima je rekla kako je sud zatražio dokaz o tomu da je par ondje pokopan od rumunjskog ministarstva obrane. Dužnosnici ministarstva još nisu komentirali tu informaciju.

55-godišnja Zoe Ceausescu početkom godine od rumunjskih je vlasti zatražila ekshumaciju tijela roditelja kako bi se otkrilo što se s njima točno dogodilo nakon diktatorova svrgavanja s vlasti 1989.

U programu rumunjske televizije tada je prikazano suđenje bračnom paru Ceausescu koje je smatrano farsom te trenutak kada vojnici spuštaju dva lijesa u grob na bukureštanskom groblju Ghencea.

"Bukureštanski je sud odbacio naš zahtjev za forenzičkim testovima i ekshumacijom", rekla je Voicilas, ne želeći komentirati kakvi će biti njezini daljnji koraci. Rekla je kako je sud zatražio od ministarstva obrane dokaz da je par pokopan na groblju Ghencei, no dužnosnici ministarstva vijest još nisu komentirali.

Zoe Ceausescu novinarima je rekla da je ekshumaciju tijela zatražila kako bi se utvrdio pravi identitet pokopanih osoba, te da bi, ukoliko je uistinu riječ o njezinim roditeljima, obitelj mogla pokopati bračni par Ceausescu uz vjerski obred.

Rumunjski su komunisti 2001. također tražili ekshumaciju posmrtnih ostataka bračnog para Ceausescu, zbog sumnje da su tijekom ispitivanja mučeni, no njihov je zahtjev ostao bez odjeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙