FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS protiv privatizacije nemedicinskih djelatnosti u zdravstvu

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS)usprotivila se danas privatizaciji nemedicinskih djelatnosti uzdravstvu, posebice najavljenoj privatizaciji usluga čišćenja ispremanja u KBC-u Zagreb.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) usprotivila se danas privatizaciji nemedicinskih djelatnosti u zdravstvu, posebice najavljenoj privatizaciji usluga čišćenja i spremanja u KBC-u Zagreb.

Umjesto učinkovite reorganizacije zdravstvenog sustava, ravnatelji bolnica uz suglasnost Ministarstva zdravstva nastavljaju privatizaciju na hrvatski način, dajući poslove iz nemedicinske djelatnosti privatnicima, i pritom plaćaju dugove političkim i drugim lobijima koji su ih postavili, ocijenio je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević na konferenciji za novinare.

HUS se oštro protivi takvom načinu poslovanja zdravstvenih ustanova, jer će to rezultirati sniženjem razine usluga, povećanjem cijena i gubitkom radnih mjesta, ustvrdio je Matijašević.

Model za takvu privatizaciju priprema se u KBC-u Zagreb, čija Uprava namjerava od Nove godine usluge čišćenja dati u zakup nekoj privatnoj tvrtki.

"Ne vidimo druge svrhe da se taj posao daje privatnicima, osim uštede na plaćama zaposlenih", istaknuo je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, koji je učlanjen u HUS.

Pritom je upozorio da je sličan pilot projekt propao još prije pet godina, jer nitko nije bio zadovoljan, ni bolnica ni radnici.

U KBC-u su zaposlene 474 spremačice, koje uz rad vikendom prosječno zarađuju oko 2.500 kuna mjesečno.

Istodobno, u Traumatološkoj bolnici, gdje su poslovi čišćenja prepušteni privatnoj tvrtki "Sitno i hitno", spremačice zarađuju oko 2.000 kuna, a kroz tri godine im nije uplaćivano zdravstveno i mirovinsko osiguranje, rekao je Iveković.

Model koji se priprema u KBC-u, kao najvećoj bolnici u zemlji, bit će vjerojatno proveden i u ostalim bolnicama, što bi se odrazilo na status 25.000 pomoćnih djelatnika u zdravstvu.

Ministarstvo zdravstva nije donijelo odluku o privatizaciji toga sektora, podsjetio je Iveković te upitao zašto Ministarstvo dopušta da čistačicama u Traumatološkoj bolnici poslodavac ne plaća zdravstveno osiguranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙