FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga hrvatskih pacijenata traži referendum o reformi zdravstva

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)zatražila je danas od Vlade raspisivanje referenduma o najavljenojreformi zdravstva.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) zatražila je danas od Vlade raspisivanje referenduma o najavljenoj reformi zdravstva.

Najavljena reforma zdravstvenog sustava izravan je udar na bolesne, što je neprihvatljivo i suprotno Ustavu, ocijenio je predsjednik UHP-a Marijo Drlje na konferenciji za novinare.

Plaćanje administrativne takse na zdravstvene usluge je "udar na sirotinju", a nitko nema pravo građane bez novaca za plaćanje zdravstvenih usluga ostaviti da čekaju smrt, poručio je Drlje.

Apelirao je i na Katoličku crkvu da se prije usvajanja zakona o reformi zdravstva zauzme za bolesne i nemoćne.

U Hrvatskoj se mora reformirati način upravljanja zdravstvenim sustavom, a reforma se mora provoditi po načelu solidarnosti zdravih i bolesnih, rekao je.

Drlje je podsjetio da UPH već duže vrijeme upozorava na problem predugih lista čekanja na preglede preko uputnica, koji bi se mogao riješiti uvođenjem druge smjene.

Naveo je i problem istodobnog rada liječnika u državnoj bolnici i privatnoj praksi, za što je i bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang rekao da je sukob interesa i protivno odredbama Svjetske zdravstvene organizacije.

Ljerka Mišura iz zagrebačkog Hrvatskog Crvenog križa predložila je da se višestruki darivatelji krvi, koji su zbog toga oslobođeni plaćanja participacije, oslobode i plaćanja administrativne pristojbe.

Predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi poduprli su zahtjev UHP-a za raspisivanjem referenduma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙