FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bicikl ili seks, pitanje je sad

WASHINGTON, 12. listopada 2005. (Hina/AFP) - Vožnja bicikla može katkadutjecati na spolni život muškaraca i u nekih izazvati trajne smetnje serekcijom, pokazao je niz nedavno provedenih medicinskih istraživanja.
WASHINGTON, 12. listopada 2005. (Hina/AFP) - Vožnja bicikla može katkad utjecati na spolni život muškaraca i u nekih izazvati trajne smetnje s erekcijom, pokazao je niz nedavno provedenih medicinskih istraživanja.

Neodgovarajuće sjedalo može blokirati cirkulaciju krvi u spolnim organima te s vremenom dovesti do impotencije. Međutim, ni žene nisu pošteđene pa tako one koje treniraju biciklizam mogu imati tegoba zbog loše cirkulacije i inervacije klitorisa.

Desetak studija provedenih od 2000. godine, rezultate kojih su liječnici saželi u tri članka objavljena u rujanskom broju Journal of Sexual Medecine, procjenjuju da od 4 do 5 posto muškaraca koji redovito voze bicikl, odnosno oko milijun osoba u Sjedinjenim Državama, pati od nekog stupnja impotencije, objasnio je urolog Irwin Goldstein.

"Ako imate sreće, oštećenja su privremena" i u tom slučaju "bilo bi bolje promijeniti tjelesnu aktivnost", drži Goldstein te upozorava da su najopasniji trkaći bicikli koji imaju duga i uska sjedala.

Međica, dio tijela između anusa i spolnih organa kojim prolazi kanal u kojemu je arterija te živci suodgovorni za dobru seksualnu funkciju, nije nikad pritisnuta dok osoba sjedi na običnom stolcu. No kod bicikla pritisak je sedam puta veći, a katkad i više.

Goldstein je dodao da biciklistice, u usporedbi sa ženama koje ne treniraju biciklizam, imaju većih teškoća u postizanju orgazma.

Dr. Steven Schrader, specijalist za reproduktivni sustav u američkom Nacionalnom institutu za zdravlje i sigurnost na radu zaključuje da se više ne postavlja pitanje "izaziva li bicikl tegobe pri erekciji već je pitanje što treba učiniti".

Povremeni biciklisti rijetko imaju problema, no oni koji duge sate provode okrećući pedale moraju biti oprezni.

Dr. Goldstein smatra da i proizvođači bicikla moraju veću pozornost posvetiti konstrukciji sjedala jer se radi o "pravom medicinskom problemu". A Fred Clements, generalni direktor američkog saveza koji okuplja distributere bicikala u Sjedinjenim Državama tvrdi da je "industrija taj problem shvatila vrlo ozbiljno".

Ocijenio je ipak da milijuni ljudi voze bicikl bez problema i da ne bi bilo dobro zbog straha odustati od vožnje "koja je odličan način za bolju tjelesnu kondiciju te istodobno i za dobre seksualne performance".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙