FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastojak iz zelenog čaja učinkovit protiv Alzheimerove bolesti

WASHINGTON, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sastojak iz zelenog čajaza koji znanstvenici vjeruju da sprječava razvoj nekih vrsta rakamogao bi biti učinkovit i u borbi protiv Alzheimerove bolesti,objavljeno je u utorak.
WASHINGTON, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sastojak iz zelenog čaja za koji znanstvenici vjeruju da sprječava razvoj nekih vrsta raka mogao bi biti učinkovit i u borbi protiv Alzheimerove bolesti, objavljeno je u utorak.

Znanstvenici su miševima ubrizgali antioksidans iz zelenog čaja zvan epigalokatehin-3-galat (EGCG) i kazali da on smanjuje proizvodnju beta-amiloida, proteina koji oblikuje naslage (plak) što začepljuju mozak Alzheimerovih žrtava.

U nekoliko mjeseci koliko je trajalo ubrizgavanje antioksidansa formiranje naslaga smanjilo se za 54 posto u miševa, kazali su znanstvenici Sveučilišta Južne Floride, piše Journal of Neuroscience.

Miševi su bili genetski programirani da razviju bolest sličnu Alzheimerovoj.

Alzheimerova bolest je progresivni poremećaj koji izaziva gubitak pamćenja i pogađa oko 4,5 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama a milijune u svijetu.

Redovita konzumacija zelenog čaja možda ne bi imala učinak jednak laboratorijskome, kazao je dr. Jun Tan, voditelj studije objasnivši da u čaju ima i drugih sastojaka koji bi mogli blokirati učinak EGCG-a.

No vjerojatno bi pomogle tablete sa sastojkom EGCG-a, drži Jun Tan.

Znanstvenici, osim toga, pokušavaju razviti i čaj s visokom koncentracijom EGCG-a koji bi mogao imati druge povoljne učinke na zdravlje.

Ranije provedena istraživanja pokazala su da bi EGCG mogao spriječiti razvoj nekih kancerogenih bolesti te blokirati širenje virusa HIV koji izaziva bolest AIDS-a.

Ljudima bi vjerojatno bilo potrebno od 1500 do 1600 miligrama EGCG-a dnevno da dobiju količinu koja je miševima dostajala za sprečavanje razvoja Alzheimerove bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙