FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki znanstvenici: Kava je zdravija nego što se misli

LONDON, 26. rujna 2005. (Hina/dpa) - Kava vjerojatno pruža daleko višezdravih antioksidansa u prehrani nego li voće i povrće, pokazalo jeistraživanje američkih znanstvenika koji su mjerili sadržajantioksidansa u više od 100 različitih vrsta hrane uključujući povrće,voće, orašaste plodove, sjemenke, začine, ulja i pića.
LONDON, 26. rujna 2005. (Hina/dpa) - Kava vjerojatno pruža daleko više zdravih antioksidansa u prehrani nego li voće i povrće, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika koji su mjerili sadržaj antioksidansa u više od 100 različitih vrsta hrane uključujući povrće, voće, orašaste plodove, sjemenke, začine, ulja i pića.

Dobivene rezultate zatim su kombinirali s podacima američkog ministarstva poljoprivrede o tome koliko je svaki sastojak prisutan u redovitom dnevnom unosu hrane u prosječnoj američkoj prehrani.

Rezultat je pokazao da je kava najveći izvor antioksidansa po obroku i po razini konzumacije.

Slijede je crni čaj, banane, grah i kukuruz.

"Amerikanci više antioksidansa primaju putem kave nego li drugom hranom - ništa drugo čak se ne približava kavi", kazao je znanstvenik profesor Joe Vinson sa sveučilišta Cranton u Pennsylvaniji.

Čini se da slične razine antioksidansa pružaju i pripravci s kofeinom i napitci kave bez kofeina.

Antioksidansi pomažu tijelu da se liši štetnih slobodnih radikala, destruktivnih molekula koje štete stanicama i DNK. Antioksidansi imaju brojne dobre učinke po zdravlje uključujući i zaštitu od srčanih oboljenja i raka.

Studije su povezivale pijenje kave sa smanjenjem opasnosti od raka jetre i debelog crijeva, dijabetesa tipa dva, te Parkinsonove bolesti.

No Vinson je ipak pozvao na umjerenost i kazao da bi ljudi trebali piti tek jednu ili dvije šalice kave dnevno.

Važno je nadalje ne zanemarivati korisne učinke svježeg voća i povrća, upozorio je.

"Nažalost, potrošači još uvijek ne jedu dovoljno voća i povrća, što je mnogo bolje s cjelokupnog prehrambenog stajališta s obzirom na visok sadržaj vitamina, minerala i biljnih vlakana" (u voću i povrću), rekao je Vinson.

Znanstvenici su pokazali da u usporedbi s drugom hranom, datulje pružaju najveći izvor antioksidansa. Također velik postotak imaju i brusnice te crno grožđe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙