FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Đavolji vrtovi" amazonske prašume djelo su jednoga mrava

PARIZ, 21. rujna 2005. (Hina/AFP) - "Đavolji vrtovi" amazonske prašume,zone u kojoj raste samo jedna vrsta biljke, rezultat su rada mravazvanog Myrmelachista schumanni, koji proizvodi neku vrst herbicida ieliminira sve druge biljke uokolo, pokazala je studija američkihznanstvenika.
PARIZ, 21. rujna 2005. (Hina/AFP) - "Đavolji vrtovi" amazonske prašume, zone u kojoj raste samo jedna vrsta biljke, rezultat su rada mrava zvanog Myrmelachista schumanni, koji proizvodi neku vrst herbicida i eliminira sve druge biljke uokolo, pokazala je studija američkih znanstvenika.

Prema članku koji je ekipa znanstvenika objavila u britanskom časopisu Nature, stanovnike amazonske šume oduvijek je intrigialo kako je moguće da na određenim mjestima raste samo jedna vrsta biljke, zvana Duroia hirsuta.

U nedostatku znanstvenih teorija pribjegli su pučkom tumačenju da je takav kuriozitet posljedica djelovanja nečistih sila zlog duha.

Međutim, izvijestila je Megan Frederickson sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji, mrav M. schumanni, koji svoje gnijezde gradi u stabljikama D. hirsute ispušta mravlju kiselinu koja djeluje kao herbicid i ubija sve druge biljke što bi mogle proklijati u tim zonama.

Takva kiselina nije uočena kod drugih vrsti mrava.

Znanstvenici su svoju teoriju dokazali sadnjom mladica cedra Cedrela odorata unutar "đavoljeg vrta" od kojih su neke zaštitili od utjecaja mrava. Ustanovili su da su se upravo te mladice C. odorate uspjele vrlo dobro razviti dok su preostale uginule za pet dana.

Najstariji "đavolji vrt" star je 807 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙