FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici u miša usadili ljudski kromosom

LONDON, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici su u miša usadiligotovo cijeli ljudski kromosom i tako ostvarili veliko medicinsko itehničko postignuće koje bi moglo dati novi uvid u Downov sindrom idruge poremećaje.
LONDON, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici su u miša usadili gotovo cijeli ljudski kromosom i tako ostvarili veliko medicinsko i tehničko postignuće koje bi moglo dati novi uvid u Downov sindrom i druge poremećaje.

Genetički modificiran miš nosi u sebi kopiju ljudskog kromosoma 21. Riječ je o najmanjem od 23 para ljudskih kromosoma s ukupno 225 gena.

Djeca koja boluju od Downovog sindroma, jednog od najčešćih genetskih poremećaja, nasljeđuju tri, umjesto dvije kopije kromosoma.

To je otkriće svojevrsna kruna 13-godišnjeg istraživanja znanstvenika iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Londonu i Instituta za neurologiju.

"Nadamo se kako ćemo spoznati što nije u redu s ljudima koji boluju od Downova sindroma", rekao je dr. Victor Tybulewicz, voditelj istraživačkog tima.

Downov sindrom, s kojim se rađa jedno od 800 djece, uzrokuje zastoje u mentalnom i tjelesnom razvoju. Oboljeli pate i od srčanih poremećaja, problema sa sluhom i izloženi su većem riziku leukemije i Alzheimerove bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙