FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o industrijskoj baštini počinje u petak u Rijeci

RIJEKA,12. listopada 2005.(Hina) - Druga Međunarodna konferencija oindustrijskoj baštini održat će se u Rijeci 14. i 15. listopada,najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.
RIJEKA,12. listopada 2005.(Hina) - Druga Međunarodna konferencija o industrijskoj baštini održat će se u Rijeci 14. i 15. listopada, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Očekuje se oko 100 sudionika iz 13 zemalja, a prijavljena su 34 predavača.

Predstavnik organizatora Miljenko Smokvina iz Udruge za očuvanje industrijske baštine "Pro torpedo", rekao je da je tema ovogodišnje konferencije "Rijeka - grad na vodi i moru".

Dio konferencije bit će posvećen industrijskoj baštini na obali mora i uz korito Rječine koja protječe središtem grada.

Ova bijenalna konferencija organizira se u cilju sagledavanja mogućnosti upotrebe nekadašnjih industrijskih pogona te njihove preobrazbe u objekte druge namjene.

Gosti iz inozemstva predstavit će dio iskustava u uređenju bivših industrijskih pogona u postindustrijskom društvu, a neki od predavača iznijet će svoje prijedloge moguće prenamjene tih prostora u Rijeci.

Konferencija će se sastojati od četiri tematske cjeline: teorijski aspekti valorizacije industrijske baštine, opće teme iz teorije i prakse očuvanja svjetske i hrvatske industrijske baštine, teme o očuvanju baštine vezane uz more i vodu te predavanja o očuvanju i valorizaciji baštine vezane uz brodogradnju, podmorničarstvo i torpedo.

Za kraj konferencije predviđen je okrugli stol o mogućnostima vrednovanja i zaštite bivše tvornice "Torpedo" te tamošnje građevine - lansirne rampe za pokusna torpeda.

To je oružje izumljeno u Rijeci u 19. stoljeću, a tvornica, u kojoj su proizvedena prva torpeda, djelovala je do prije desetak godina.

Ona, kao i druge riječke industrijske velike tvrtke, poput tvornice papira ili metalne industrije "Rikard Benčić", prestale su raditi te su njihovi prostori i građevine, uglavnom u širem središtu grada, ostali bez namjene te se traže mogućnosti budućeg korištenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙