FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo Opći sabor domovinskih i izvandomovinskih Hrvata

POREČ, 15. rujna 2005. (Hina) - U Poreču je danas počeo s radomtrodnevni Opći sabor domovinskih i izvandomovinskih Hrvata kojemu jezajednički cilj, kako je istaknuto na prigodnoj konferenciji zanovinare, "pomirenje i povezivanje iseljene Hrvatske s državniminstitucijama zemlje".
POREČ, 15. rujna 2005. (Hina) - U Poreču je danas počeo s radom trodnevni Opći sabor domovinskih i izvandomovinskih Hrvata kojemu je zajednički cilj, kako je istaknuto na prigodnoj konferenciji za novinare, "pomirenje i povezivanje iseljene Hrvatske s državnim institucijama zemlje".

Po riječima dopredsjednice Udruge za iseljeništvo u Torontu Zvjezdane Hlad, cilj je sastanka zapravo povezivanje dijaspore s maticom zemljom. Pritom je kazala kako je od iznimne važnosti pronaći rješenje, odnosno odgovor na pitanje kako vratiti povjerenje dijaspore u Hrvatsku u smislu poboljšanja priljeva kapitala u našu zemlju.

Predsjednik Vijeća za iseljeništvo u Torontu Andrija Markičević u tom je kontekstu ocijenio izuzetno važnim stvaranje tržišta s radnim timovima po uzoru na razvijene zemlje te se zauzeo za to da se "ne proizvodi ono što ne treba tržištu, niti da se uvozi ono što Hrvatska može sama proizvesti".

"Hrvatska sa svojim potencijalom može biti konkurentna svakoj zemlji, ali samo uz iseljenu i domovinsku inicijativu", ustvrdio je Markičević.

Koordinator ovoga skupa Niko Šoljak izvijestio je novinare kako će predstavnici različitih hrvatskih iseljeničkih udruga tijekom tri dana analizirati gospodarsko i političko stanje u zemlji te mogućnost uključivanja iseljenje Hrvatske u gospodarska, financijska, znanstvena i druga područja.

Hrvatski svjetski sabor je nevladina i nepolitička organizacija kojoj je zadaća povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Od prije dvije godine djeluje pod tim nazivom, a sjedište mu je u Poreču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙