FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nijemci biraju 16. poslijeratni Bundestag

BERLIN, 18. rujna 2005. (Hina) - U Njemačkoj se u nedjelju održavajuprijevremeni parlamentarni izbori na kojima je 62 milijuna biračapozvano izabrati 16. poslijeratni njemački Bundestag.
BERLIN, 18. rujna 2005. (Hina) - U Njemačkoj se u nedjelju održavaju prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je 62 milijuna birača pozvano izabrati 16. poslijeratni njemački Bundestag.

Birališta su otvorena od 8 do 18 sati nakon čega se očekuju i prve pouzdane procjene državnih TV postaja ARD i ZDF. Promatrači procjenjuju da će odaziv birača biti veći no na prošlim izborima 2002. kada je na birališta izišlo 79 posto birača.

Prognoze o ishodu izbora do nedjelje su pokazale da je izvjestan samo vrlo tijesan i još uvijek neizvjestan rezultat. Posljednja istraživanja pokazuju da ni sadašnja socijaldemokratsko-zelena vlada Gerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) niti demokršćansko-liberalna koalicija protukandidatkinje Angele Merkel (Kršćansko demokratska unija CDU, Kršćansko-socijalna unija CSU, Liberalna stranka FDP) ne raspolažu apsolutnom većinom. Veliku nepoznanicu predstavlja oko 10 milijuna do nedjelje još neodlučnih birača, koji nisu sigurni za koga će glasati pa čak ni da li će uopće izaći na izbore. U političkim krugovima Berlina se kalkulira i da bi prevagu u novim odnosima u Bundestagu mogla donijeti novosnovana Stranka ljevice reformiranih komunista i disidenata SPD-a čelnih ljudi Gregora Gysija i Oskara Lafontainea.

Kandidati Merkel i Schroeder su do posljednjeg trenutka vodili bitku za neodlučne birače kojih je prema nekim procjenama i do 30 posto. Iako je dosada bilo uvriježeno da izborne kampanje završe u petak prije izbora, Merkel i Schroeder su još u subotu održali nekoliko predizbornih skupova.

Oboje kandidata su na završnim skupovima u Frankfurtu na Majni izrazili uvjerenje u izbornu pobjedu. Schroeder je pred oko 20.000 okupljenih poklonika na frankfurtskom Trgu opere Nijemce pozvao da izaberu kontinuitet rada njegove vlade čiji su napori "počeli pokazivati pozitivne rezultate". Angela Merkel je na završnom obraćanju biračima sa Sajma automobila u Frankfurtu na Majni poručila Nijemcima da izaberu promjenu jer je to "bolje za budućnost Njemačke".

Odmah po završetku izbora očekuju se prognoze na temelju izlaznih anketa. Prijevremeni službeni rezultati biti će objavljeni nekoliko sati nakon zatvaranja birališta. Konačni službeni rezultat biti će objavljen tek nakon 2. listopada kada se, zbog smrti jedne kandidatkinje u Dresdenu, održavaju naknadni izbori u toj izbornoj jedinici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙