FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnik Ljubičić predložit će Joviću da se sam preda Haagu

SPLIT,12. listopada 2005.(Hina) - Nakon što je jučer Izvanraspravnovijeće Županijskog suda u Splitu odbilo žalbe branitelja novinaraJosipa Jovića na odluku o njegovu pritvaranju, njegov odvjetnik VinkoLjubičić izjavio je kako je "sasvim izvjesno da će njegov branjenikbiti izručen Haškom sudu" te da će "neovisno o tome kakva će bitiodluka splitskoga suda svom branjeniku predložiti da se sam preda kakobi izbjegao dugotrajni boravak u zatvoru".
SPLIT,12. listopada 2005.(Hina) - Nakon što je jučer Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo žalbe branitelja novinara Josipa Jovića na odluku o njegovu pritvaranju, njegov odvjetnik Vinko Ljubičić izjavio je kako je "sasvim izvjesno da će njegov branjenik biti izručen Haškom sudu" te da će "neovisno o tome kakva će biti odluka splitskoga suda svom branjeniku predložiti da se sam preda kako bi izbjegao dugotrajni boravak u zatvoru".

Iako se, prema Ljubičićevim riječima, očekivala pozitivna odluka na žalbu za određivanje pritvora, Vijeće je u svojoj odluci, koju je dobio danas, ustvrdilo kako "Jović, po svemu što je do sada izjavio, ne pokazuje namjeru da se pojavi pred Međunarodnim sudom u Haagu, već svoju predaju uvjetuje vođenjem postupka pred hrvatskim pravosuđem".

Izvanraspravno vijeće o zahtjevu Haškoga suda za izručenjem trebalo bi odlučivati početkom idućega tjedna, najvjerojatnije u utorak, a na sjednici otvorenoj za javnost bit će saslušan i Josip Jović.

Ljubičić smatra kako bi se cijeli postupak mogao odužiti na više mjeseci, zbog čega će Joviću predložiti da se preda i sam otiđe u Haag.

"Obrana smatra da je Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom na našoj strani, no zbog svega što se događalo, moramo biti skeptični i pripravni na najgoru mogućnost, a to je Jovićevo izručenje Haškom sudu", kazao je Jovićev branitelj.

Ljubičić je rekao kako se Sudsko vijeće nije upuštalo u dio žalbe koji se odnosi na primjedbu branitelja da se Jovićevo neodazivanje pozivu suda ne može ocijeniti kao kazneno djelo, već je zaključilo kako je sudac Cambi pravilno postupio, jer je "Jović primio optužnicu i nalog za pristupanje sudu, ali da se unatoč tomu nije odazvao, što znači da ni nema namjeru dragovoljno se pojaviti u Haagu".

Također su od predsjednika Županijskoga suda u Splitu Igora Benzona zatražili da sjednicu Izvanraspravnog vijeća, na kojoj će se odlučivati o izručenju, sazove i prije najavljenog termina, "jer njihov branjenik, ne samo da psihički teško podnosi pritvor, nego ima i velike zdravstvene poteškoće sa srcem i šećerom".

Ljubičić kaže i kako vjeruje da će se Jović, bude li izručen Haagu ili se sam preda, vrlo brzo vratiti u Hrvatsku, odnosno, da će mu biti omogućeno da se brani sa slobode.

Josip Jović optužen je 9. rujna za nepoštivanje Međunarodnoga suda u Haagu zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u Slobodnoj Dalmaciji u studenom i prosincu 2000. godine, kada je bio glavni urednik lista.

Nakon što se Jović 26. rujna nije odazvao pozivu da se pred sudom izjasni o svojoj krivnji, iz Haaga je upućen uhidbeni nalog koji je prošloga tjedna stigao na splitski Županijski sud.

Joviću je nalog Haškog suda istražni sudac Neven Cambi predao u četvrtak kada ga je i ispitao te nakon toga donio rješenje o njegovu pritvaranju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙