FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reporteri bez granica traže puštanje na slobodu Josipa Jovića

ZAGREB, 8. listopada 2005. (Hina) - Međunarodna novinarska udrugaReporteri bez granica zatražila je u petak puštanje na sloboduhrvatskog novinara Josipa Jovića, uhićenog u Splitu zbog nepoštivanjaHaškog suda.
ZAGREB, 8. listopada 2005. (Hina) - Međunarodna novinarska udruga Reporteri bez granica zatražila je u petak puštanje na slobodu hrvatskog novinara Josipa Jovića, uhićenog u Splitu zbog nepoštivanja Haškog suda.

"Osuđujemo iznenadno uhićenje Jovića...koje je nesrazmjerno djelu koje mu se stavlja na teret i predstavlja opasan presedan", stoji u priopćenju Reportera bez granica dostavljenom Hini iz Pariza.

"Uzimajući u obzir mandat Haškog suda, koji bi trebao suditi najtežim međunarodnim zločincima, iznenađujuća je njegova odluka koja je dovela do uhićenja novinara koji, iako nije poštovao zakon, nije počinio nikakav ozbiljan zločin", dodaje se u priopćenju te organizacije za širenje slobode medija u svijetu.

Reporteri bez granica ističu da se to isto odnosi na još četvoricu hrvatskih novinara optuženih za nepoštivanje suda. "Imajući na umu da novinar ne predstavljaju opasnost za Hrvatsku i Haški sud, trebalo bi ga pustiti uz jamčevinu", zaključuje se u priopćenju Reportera bez granica.

Jović je u četvrtak uhićen u Splitu i prijeti mu izručenje Haškom sudu nakon što ga je ICTY optužio za nepoštivanje suda zbog objavljivanje imena zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću, a nije se pojavio pred sudom da se očituje o krivnji.

Obustavu postupka protiv Jovića zatražilo je u petak i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) nakon konzultacija sa svjetskom i europskom federacijom novinara (IFJ/EFJ).

HND je istodobno pozvao kolege i članove da se drže zakona, pravila i odluka svih hrvatskih sudova pa tako i Haaškog, priopćeno je nakon izvanredne sjednice Izvršnog odbora HND-a, održane zbog slučaja Josipa Jovića, splitskog novinara i bivšeg urednika "Slobodne Dalmacije".

Uz njega, ICTY je zbog nepoštivanja suda optužio i urednika Hrvatskog lista Ivicu Marijačića, urednika Hrvatskog slova Stjepana Šešelja, urednika Novog Hrvatskog slova Domagoja Margetića i glavnog urednika tjednika Hrvatsko slovo Marijana Križića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙