FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić: najsiromašnijim građanima povrat novca od administrativne pristojbe

ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalneskrbi Neven Ljubičić potvrdio je danas Hini da će najsiromašnijeskupine građana moći ostvariti povrat novca od administrativnepristojbe koju će platiti liječnicima primarne zdravstvene zaštite.
ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić potvrdio je danas Hini da će najsiromašnije skupine građana moći ostvariti povrat novca od administrativne pristojbe koju će platiti liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

Radi se o osobama koje su, prema rješenjima Centara za socijalnu skrb, korisnici socijalne pomoći za uzdržavanje, korisnici osobne invalidnine te korisnici doplatka za pomoć i njegu u punom opsegu.

Njima će se, kako ističe ministar Ljubičić, priznati pravo na jednokratnu mjesečnu pomoć u najvećem iznosu od 30 kuna, koju će moći podići u nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Te se osobe, nakon posjeta liječniku, trebaju javiti u svoj Centar za socijalnu skrb i podnijeti zahtjev za povrat novca uz predočenje potvrde o plaćenoj pristojbi. Na temelju zahtjeva centar će donijeti rješenje i po mogućnosti odmah isplatiti novac.

Takav naputak Ljubičić je uputio svim Centrima za socijalnu skrb dan prije stupanja na snagu izmjena Zakona o zdravstvenom osiguraju 1. listopada.

Ljubičić smatra kako to nije bespotrebno administriranje jer se željelo razlučiti prava iz zdravstvenog osiguranja od prava u socijalnoj skrbi, koja su uređena dvama različitim zakonima.

Plaćanja pristojbe, prema izmjenjenom Zakonu o zdravstvenom osiguranju, oslobođena su djeca do 18 godina i invalidi s više od 80 posto tjelesnog oštećenja.

Ljubičić je također odbacio pritužbe liječničkih udruga na uvođenje administrativne pristojbe ocjenivši da se "bune pojedinci" jer će imati više posla.

Ministar tvrdi da će prikupljeni novac omogućiti viši zdravstveni standard - uvesti nove lijekove na listu lijekova, smanjiti liste čekanja te omogućiti kvalitetnije liječenje pojedinim skupinama bolesnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙