FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liječnička komora upozorava na opasnosti administrativne pristojbe

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska liječnička komora (HLK)ponovno je danas upozorila ministra zdravstva Nevena Ljubičića naopasnosti za pacijente i liječnike koje proizlaze iz odredbe Hrvatskogzavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da se zdravstvena usluga nepruža osiguranicima koji ih ne mogu platiti.
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska liječnička komora (HLK) ponovno je danas upozorila ministra zdravstva Nevena Ljubičića na opasnosti za pacijente i liječnike koje proizlaze iz odredbe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da se zdravstvena usluga ne pruža osiguranicima koji ih ne mogu platiti.

Osiguranici koji nemaju novac za plaćanje administrativne pristojbe ugroženi su jer im prema nalogu HZZO-a liječnici ne smiju pružiti zdravstvenu uslugu (obaviti pregled, izdati recept ili uputnicu, izdati nalog za sanitetski prijevoz, ovjeriti potvrdu za ortopedska i druga pomagala), čak i kada smatraju i znaju da je to neophodno, ističe se u priopćenju HLK-a.

Jasno je da će liječnici svojim pacijentima uvijek pružiti potrebnu zdravstvenu uslugu. Pa ipak, zbog te odredbe HZZO-a, dovedeni su u situaciju da počine stručnu i etičku pogrešku. Prekrši li liječnik odredbu HZZO-a, prijeti mu raskid Ugovora o provođenju zdravstvene zaštite u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Također, iako je administrativna pristojba zaživjela tek 1. listopada, već je vidljiv gubitak vremena koje se troši na administriranje umjesto na pružanje adekvatne zdravstvene usluge, tvrdi HLK.

S druge strane, HZZO je za naplatu administrativne pristojbe zadužio liječnike i druge djelatnike u zdravstvenoj ustanovi iako se radi o odnosu između osiguranika i osiguravatelja (HZZO).

Štoviše, HZZO ne želi preuzeti odgovornost za sakupljanje novca od administrativne pristojbe niti za sve potencijalne opasnosti koje realno prijete zdravstvenim djelatnicima zbog posjedovanja tog novca od trenutka naplate do trenutka uplate na račun Zavoda, upozorava HLK.

Osim toga, u Komoru stalno stižu pritužbe, kako liječnika tako i pacijenata, na koje su ministar Ljubičić i direktor HZZO-a Većeslav Bergman upozoreni u dopisu od 28. rujna, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙