FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

BJELOVAR - Ministar zdravstva Neven Ljubičić rekao je, odgovarajući na pitanja novinara u Bjelovaru, kako u Hrvatskoj nema razloga za paniku zbog ptičje gripe bez obzira na to što se ona pojavila vrlo blizu, u Rumunjskoj. Kako je dodao ministar Ljubičić, znanost je dokazala kako ima vrlo malo izgleda da se bolest s ptica prenese na ljude. Također, je rekao da će pokrenuti interventni uvoz nekih antivirusnih lijekova, pri čemu je podsjetio da su već pripremljene i osigurane određene rezerve.To je jednostavna procedura koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija i dio njezina strateškog plana koji Hrvatska prati te će uvesti određenu količinu tih lijekova, izjavio je ministar Ljubičić.

SPLIT - Odluka Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu o žalbi na pritvaranje novinara Josipa Jovića još nije poznata iako je vijeće sjednicu završilo u 14,15 sati. Jovićev odvjetnik Vinko Ljubičić izjavio je novinarima da nije dobio službeno rješenje Izvanraspravnog vijeća o žalbi Josipa Jovića na određivanje pritvora u kojemu se nalazi od četvrtka, ali smatra da bi Jović već bio pušten da je odluka o žalbi pozitivna.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), u suradnji s zainteresiranim institucijama i udrugama izmijenilo je pravilnik o razminiranju koji će, kako ističu, omogućiti kvalitetnije obavljanje tog posla i postrožiti kontrolu njegove kvalitete, priopćeno je danas iz MUP-a. Izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu obavljanja poslova razminiranja tvrtkama koje obavljaju te poslove omogućit će se da, ukoliko naiđu na sustavno miniranje, nastave s poslovima razminiranja bez prestanka radova. Uvodi se i kontrola kvalitete, nju će obavljati Hrvatski centar za razminiranje (HCR).

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odbacio je danas tvrdnju Hrvatske liječničke komore (HLK) da je zabranio liječnicima pružanje zdravstvenih usluga pacijentima koji ne mogu platiti administrativnu pristojbu. HZZO u priopćenju ističe da nikada nije dao nalog, ni općim aktima niti ugovorom o provođenju zdravstvene zaštite obvezao liječnike primarne zdravstvene zaštite da ne smiju pružiti zdravstvenu zaštitu osiguraniku koji nema novaca da plati pristojbu.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas ugovore o provedbi programa pomoći starijim osobama s predstavnicima Zadarske i Karlovačke županije, jasenovačkom općinom, gradom Vrbovskim, Maticom umirovljenika i Sindikatom umirovljenika Hrvatske. Danas su potpisani ugovori o provedbi programa "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" s Karlovačkom županijom i jasenovačkom općinom te projekt "Pomoć u kući starijim osobama" s Karlovačkom i Zadarskom županijom te gradom Vrbovskim. Vrijednost tih ugovora je viša od dva milijuna kuna.

BJELOVAR- Ministar zdravstva Neven Ljubičić i direktor Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje Večeslav Bergman posjetili su danas Bjelovar, gdje su s čelnicima Bjelovarsko-bilogorske županije i ravnateljima zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi te gradskim čelnicima razgovarali o teškoćama u zdravstvu u toj županiji. U Bjelovaru je nužna gradnja nove zgrade Opće bolnice, vrijedne oko sto milijuna kuna, jer mnogi odjeli, a najviše kirurški i urološki, rade u neprimjerenim uvjetima. Ministar Ljubičić je rekao da Ministarstvo podupire gradnju bolnice, dodajući kako će se pronaći način da Županija, grad i Ministarstvo zajednički financiralu novu bolnicu.

DUBROVNIK - U dubrovačku Staru gradsku luku danas je uplovio galijun "Tirena", replika jednog od najpoznatijih dubrovačkih povijesnih brodova. Izgrađen je u brodogradilištu "Loger" u Omišu po nacrtima iz arhiva dubrovačkoga Pomorskog muzeja i po projektu Petra Dobrića iz Splita. Investitori su Bogomir Luković iz Krila Jasenica i putnička agencija "Elite travel" iz Dubrovnika, kojoj će brod služiti za turističke svrhe. Na svečanosti prigodom uplovljavanja broda dočaran je povijesni prizor, iz doba kada su takvi brodovi uplovljavali u Staru dubrovačku luku.

OSIJEK - Prema dosadašnjim spoznajama, konzumacija bilo kojeg proizvoda od peradi namijenjenog ljudskoj prehrani nije opasna za zdravlje jer je "virus ptičje gripe termolabilan te ga inaktivira već temperatura od 56 stupnjeva Celzijevih tijekom 30-minutnog kuhanja ili još kraće kuhanje na uobičajenih 70 stupnjeva", izjavio je dr. Boris Antunović, ravnatelj Hrvatske agencija za hranu. Ta je agencija, radi praćenja ptičje gripe, u vezi s vodećim svjetskim zdravstvenim organizacijama - Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Međunarodnom organizacijom za zdravlje životinja te s hrvatskim stručnjacima.

ZAGREB - Knjiga "Samuraj i vitez", koja uspoređuje suvremene uvjete i razvoj Japana i Hrvatske, predstavljena je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Zagrebu. Autori te trojezične knjige - na japanskom, engleskom i hrvatskom su Zoran Stiperski, Yasuo Yamamoto i Đuro Njavro, a nastala je na temelju njihovih dugotrajnih razgovora i rasprava. Knjiga "Samuraj i vitez - Kako se Japan uspio ekonomski razviti - hrvatski put prema uspjehu", koju su objavili "Meridijani" i Japanski centar Zagrebačke škole ekonomije i managamenta, govori o razlikama u razvoju Hrvatske i Japana. Predstavnik japanskog Veleposlanstva Koichi Miyoshi rekao je kako će knjiga pomoći u boljem poznavanju i suradnji Hrvatske i Japana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙