FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od danas počinje naplata administrativne pristojbe u zdravstvu

ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina) - Pacijenti u ambulantama primarnezdravstvene zaštite od sada će za preglede, uputnice, recepte isanitetski prijevoz plaćati administrativnu pristojbu, prema izmjenamai dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je danas stupio nasnagu.
ZAGREB, 1. listopada 2005. (Hina) - Pacijenti u ambulantama primarne zdravstvene zaštite od sada će za preglede, uputnice, recepte i sanitetski prijevoz plaćati administrativnu pristojbu, prema izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je danas stupio na snagu.

Za uputnicu i recept pacijenti će plaćati po 10 kuna, a za sanitetski prijevoz 5 kuna, no ukupno ne više od 30 kuna mjesečno.

Pristojbe će se plaćati kod liječnika koji ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), u bolničkim hitnim službama, za specijalističke preglede bez uputnice, za ortopedska pomagala te za kućne posjete. Ne će se plaćati za preventivne preglede.

Prilikom plaćanja pristojbe osiguranici će dobiti potvrdu na svoje ime u koju će se upisivati njihov mjesečni trošak za administrativnu pristojbu.

Plaćanja pristojbe oslobođena su djeca do 18 godina, invalidi sa stupnjem oštećenja većim od 80 posto te invalidi Domovinskog rata. Oni će od HZZO-a na kućnu adresu dobiti iskaznice koje će biti potvrda da nisu dužni plaćati taj trošak.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić ističe da je uvođenje administrativne pristojbe prvi korak u reformi zdravstvenog sustava koji će pridonijeti njegovoj financijskoj stabilizaciji budući da se godišnje planira prikupiti 376 milijuna kuna.

Prema Izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, HZZO će od sada sanitetski prijevoz plaćati za udaljenost dužu od 100, a ne kao dosad dužu od 50 kilometara, a ukinuta je naknada za pogrebne troškove od 900 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙