FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO: inzulin lantus od 1. listopada dostupan svim dijabetičarima

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Inzulin lantus za reguliranje šećera ukrvi od 1. listopada bit će dostupan svim dijabetičarima bez obzira nadob, odlučilo je danas Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstvenoosiguranje (HZZO).
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Inzulin lantus za reguliranje šećera u krvi od 1. listopada bit će dostupan svim dijabetičarima bez obzira na dob, odlučilo je danas Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Do sada je lantus na listi lijekova HZZO-a bio dostupan samo djeci dijabetičarima do 18. godine života.

"Lantus nije lijek prvog izbora već se propisuje kad se šećerna bolest ne može kontrolirati drugim lijekovima i na temelju stručnih smjernica", pojasnio je ministar zdravstva Neven Ljubičić na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća.

Dodao je kako će troškovi lantusa godišnje HZZO stajati oko četiri milijuna kuna.

Od 1. listopada u zdravstvu se uvodi administrativna pristojba od maksimalnih 30 kuna mjesečno, čime HZZO planira godišnje prikupiti 375 milijuna kuna.

"Administrativna pristojba bit će prihod HZZO-a koji će se vraćati u zdravstvo radi unapređenja sustava", kazao je Ljubičić.

Prilikom plaćanja pristojbe u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite osiguranici će dobiti potvrdu na svoje ime u koju će se upisivati trošak koji mjesečno može maksimalno iznositi 30 kuna.

Svi koji će biti oslobođeni plaćanja pristojbe, poput djece do 18 godina, invalida i drugih skupina, na kućnu će adresu dobiti iskaznice koje će biti potvrda da nisu dužni plaćati taj trošak.

Ministar Ljubičić najavio je danas da će novi Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim će biti uspostavljen novi model osiguranja - osnovnog i dopunskog, biti donesen do kraja godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙