FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERLIN: Koalicijski partneri za manje ovlasti kancelarke

BERLIN: Koalicijski partneri za manje ovlasti kancelarkeBERLIN, 12. listopada 2005. (Hina) - Unutar stranaka buduće vladinekoalicije, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Kršćanskosocijalne unije (CSU) razvila se rasprava oko ovlasti budućekancelarke Angele Merkel (Kršćansko demokratske unija CDU) ukoalicijskoj vladi, prenose njemački mediji u srijedu.
BERLIN, 12. listopada 2005. (Hina) - Unutar stranaka buduće vladine koalicije, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Kršćansko socijalne unije (CSU) razvila se rasprava oko ovlasti buduće kancelarke Angele Merkel (Kršćansko demokratske unija CDU) u koalicijskoj vladi, prenose njemački mediji u srijedu.

Predsjednik CSU-a i budući ministar gospodarstva u vladi Angele Merkel Edmund Stoiber izjavio je da su ovlasti kancelarke u koalicijskoj vladi u kojoj obje strane, kako demokršćani tako i socijaldemokrati, raspolažu jednakim brojem glasova, ograničene.

"Da kancelar određuje smjer to je u jednoj koalicijskoj vladi s jednako jakim partnerima moguće samo u ograničenoj mjeri", smatra Stoiber.

I predsjednik SPD-a Muentefering smatra da Merkelin položaj u budućoj vladi neće imati toliku težinu kao što je to bilo u dosadašnjim vladama.

"Onaj tko unatoč tomu pokušava 'šefovati' u ravnopravnoj koaliciji mora znati da je to ujedno i njegov kraj", izjavio je Muentefering.

Nakon što je dosadašnji kancelar Gerhard Schroeder u utorak navečer prvi put javno izjavio da neće sudjelovati u radu buduće vlade, SPD se ne miri s činjenicom da će nova kancelarka postati Angela Merkel.

Predsjednik Socijaldemokratske mladeži Bjoern Boehning se izrazio skeptično glede podrške zastupnika SPD-a u Bundestagu budućoj kancelarki.

"Izgledi da SPD glasa za Merkel su blizu 50 posto", izjavio je Boehning dnevniku "Neue Presse".

Potpredsjednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba u Bundestagu Ludwig Stiegler, koji spada među najveće protivnike prihvaćanja Angele Merkel na mjestu kancelarke, izjavio je međutim da će u slučaju uspješnih koalicijskih pregovora SPD-ovi zastupnici glasovati za kancelarku Merkel.

"Učinit ću to premda znam da će boljeti", izjavio je Stiegler.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙