FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Nizozemski autoportret" u Klovićevim dvorima i kuli Lotrščak

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Izložba "Nizozemski autoportret", kojaće se od sutra moći razgledati u Klovićevim dvorima i kuli Lotrščak,predstavit će 17 nizozemskih umjetnika koji temu autoportreta obrađujukroz fotografije, video i instalacije.
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Izložba "Nizozemski autoportret", koja će se od sutra moći razgledati u Klovićevim dvorima i kuli Lotrščak, predstavit će 17 nizozemskih umjetnika koji temu autoportreta obrađuju kroz fotografije, video i instalacije.

Umjesto službenog otvorenja, posjetitelji će vidjeti performance "Kakva majka takav sin" Ceesa Krijnena i njegove majke Grete Blok, najavila je autorica koncepcije izložbe Jasmina Bavoljak na današnjoj konferenciji za novinare.

Nazivajući tu izložbu i "Otvorenim prozorima" Bavoljak je pojasnila kako suvremeni nizozemski umjetnici posjetitelje uvode, putem otvorenih objektiva i kamera, u svoju intimu, predstavljajući tako domove, obitelji, osobne strahove i preokupacije.

Cilj izložbe nije individualno predstavljanje umjetnika, već autoportret jednog izuzetno otvorenog i demokratičnog nizozemskog društva. Autoportret kao tema nije izabran slučajno, naglasila je Bavoljak dodajući kako on svoje povijesno ishodište duguje velikim dijelom nizozemskoj tradiciji, pa je izložba i s te strane zanimljiva, jer predstavlja autoportret današnjice.

Nizozemski umjetnici, kako je istaknuto, temi su pristupili na različite načine: idilične fotografije obiteljskog života Pepe Smit bližim pogledom otkrivaju svoju tamnu stranu, Klaar Van der Lippe i Micha Klein parafraziraju reklamne fotografije problematizirajući sveprisutnost medija u našem životu, Sandra Sterle bavi se svojim porijeklom otočke žene, Elisabeth Baeveldt legendama iz svoje pradomovine, dok Hans Eykelboom i Ies Shute rade svoj slikovni dnevnik. Također će se na izložbi predstaviti i Paul Blanc, Diana Blok, Anton Corbijn, Teun Hocks, Pink, Ellen Rijk, Šahin Šišić, te Henk Wijnen.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin rekla je kako se izložbom nizozemskih autora ta ustanova otvara suvremenijim tokovima koji do sada i nisu imali posve otvorena vrata u Klovićevim dvorima. Ona je ujedno najavila, kako će se nakon izložbe "Nizozemskih autoportreta", sličan projekt napraviti i s hrvatskim umjetnicima.

Suorganizator izložbe je Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, a izložba će se moći razgledati do 2. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙