FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba aktova Ljube Ivančića

ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - U Umjetničkom paviljonu u Zagrebuvečeras je otvorena izložba pod nazivom "Aktovi" Ljube Ivančića,jednog od najpoznatijih hrvatskih likovnih umjetnika druge polovice20. stoljeća.
ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu večeras je otvorena izložba pod nazivom "Aktovi" Ljube Ivančića, jednog od najpoznatijih hrvatskih likovnih umjetnika druge polovice 20. stoljeća.

Izložba obuhvaća 75 djela od kojih jedan broj nikada nije bio izlagan.

Ljubo Ivančić opsesivno je slikao autoportrete i aktove te je po ocjeni likovne kritike ostvario jedan od najfascinantnijih opusa te vrste.

Izložbu Ljube Ivančića su priredili umjetnikova kći Nina Ivančić i njezin suprug Damir Sokić, oboje slikari, odlučivši na njoj pokazati nepoznate aktove iz obiteljske ostavštine.

Izložba je prije Zagreba bila predstavljena u Umjetničkoj galeriji u Splitu.

Jedan od vodećih poznavatelja Ivančićeva opusa i autor monografije o njemu, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, u predgovoru kataloga izložbe uz ostalo ističe da se izložbom aktova Ljube Ivančića zatvara krug. "Ovdje prepoznajemo isti svjetonazor koji ga je vodio kroz čitavo njegovo djelo."

Po Makovićevoj ocjeni to je Ivančićev osjećaj prolaznosti i trošnosti, bačenosti u ništavilo svijeta, jer je to stalna tema koju je Ivančić varirao na svim svojim djelima.

Izložba će ostati otvorena do 23. listopada, a potom će biti izložena u Gradskom muzeju Bjelovar.

Izložba je okupila veliki broj posjetitelja među kojima su bili predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministar kulture Božo Biškupić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je otvorio izložbu te drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙