FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tolbert: Ocjena del Ponte o Hrvatskoj nije bila politički manipulirana

WASHINGTON,10. listopada 2004.(Hina) - Zamjenik glavne tužiteljiceHaškog suda David Tolbert odbacio je nagađanja da je pozitivnoizvješće tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske sa Sudomrezultat političke manipulacije.
WASHINGTON,10. listopada 2004.(Hina) - Zamjenik glavne tužiteljice Haškog suda David Tolbert odbacio je nagađanja da je pozitivno izvješće tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske sa Sudom rezultat političke manipulacije.

"Odlučno odbijam svaku mogućnost da je izvješće Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom Vijeću ministara Europske unije rezultat bilo kakve političke manipulacije", rekao je Tolbert u razgovoru za Glas Amerike.

Rekao je kako je ocjena del Ponte bila jasna te da je izrazila istodobno i "razočaranje što general Gotovina još nije u Den Haagu" i da je Hrvatska "poduzela mnogo pozitivnih poteza, osobito u nekoliko posljednjih tjedana" u suradnji s Haškim sudom.

Tolbert je rekao da nema nikakvih proturječnosti u izjavama Carle del Ponte, najprije u Zagrebu da je "duboko razočarana", a potom u Luxembourgu da Zagreb ostvaruje "potpunu suradnju" sa Sudom.

"Mislim da se mora jasno reći da ona u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, nije rekla da je razočarana suradnjom hrvatske Vlade, nego činjenicom da Gotovina još nije u Den Haagu"", rekao je Tolbert napominjući kako su mediji objavili da je ona razočarana suradnjom Hrvatske s Haškim sudom "što ona, zapravo, nije rekla".

Tolbert je "kategorički" odbacio nagađanja da je del Ponte promijenila ocjenu o suradnji Hrvatske s Haškim sudom u sklopu političke trgovine između Velike Britanije i Austrije koja je, kako se nagađa, uvjetovala početak pristupnih pregovora EU-a s Turskom početkom pregovora i s Hrvatskom.

"Ona je govorila o činjenicama te suradnje, a na temelju tih činjenica EU donosi odluku, a ne Haški sud. Sva ta nagađanja jednostavno i kratko rečeno - nisu točna", rekao je on.

Glede slučaja Blaškić, Tolbert je rekao da tužitelj ima pravo tražiti ispitivanje odluke prizivnog suda i da se proces obavlja na toj razini, navodi Glas Amerike.

Govoreći o petorici hrvatskih novinara optuženih za nepoštivanje suda Tolbert je rekao da Sudu stoje na raspolaganju novčane kazne ili zatvaranje.

Tolbert je podsjetio da se na Haškom sudu mogu podići još samo optužnice za nepoštivanje suda te da je definitivno završeno vrijeme podizanja optužnica za ratne zločine. "Naravno, pojedine zemlje mogu na svojim sudovima podići dodatne optužnice, ali ne i Haški sud", rekao je Tolbert.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙