FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY prepustio Hrvatskoj suđenje generalima Ademiju i Norcu

DEN HAAG/ZAGREB,14. rujna(Hina) - Haški sud (ICTY) u srijedu je objavioodluku da se predmet protiv hrvatskih generala Rahima Ademija i MirkaNorca, optuženih za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993.,ustupi pravosuđu Republike Hrvatske.
DEN HAAG/ZAGREB,14. rujna(Hina) - Haški sud (ICTY) u srijedu je objavio odluku da se predmet protiv hrvatskih generala Rahima Ademija i Mirka Norca, optuženih za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993., ustupi pravosuđu Republike Hrvatske.

"Danas, 14. rujna 2005. Vijeće za prepuštanje objavilo je odluku kojom se predmet protiv Rahima Ademija i Mirka Norca ustupa Republici Hrvatskoj", navodi se u priopćenju ICTY-a.

To je prvi predmet u kojem se vođenje postupka protiv osoba koje su već optužene pred Haškim sudom ustupa Hrvatskoj, i ujedno jedini predmet koje je Tužiteljstvo ICTY-a predložilo za prepuštanje Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju.

U obrazloženju odluke Vijeće je utvrdilo da su zadovoljeni svi uvjeti koje za prepuštanje traži Pravilo 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, uključujući zaštitu svjedoka, pošteno suđenje za optužene i jamstvo da im ne može biti izrečena smrtna kazna.

U odluci se podsjeća kako ICTY ima pravo zatražiti da se predmet koji je ustupljen nacionalnom pravosuđu vrati na suđenje pred Tribunal, te se najavljuje da će obzirom na to Vijeće za prepuštanje tražiti od Tužiteljstva izvješća svaka tri mjeseca, nakon prvotnog izvješća u roku od šest tjedana.

Tužiteljstvu je naloženo da u roku od 30 dana preda sav popratni materijal uz optužnicu i drugi dokazni materijal glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske.

General Ademi trenutačno se nalazi na privremenoj slobodi, a Norac na odsluženju kazne zatvora u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙