FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: predstavljena knjiga o ženama u Domovinskom ratu

ŠIBENIK, 16. rujna 2005. (Hina) - Knjiga autorice Marije Slišković"Snaga ljubavi - činiti dobro", prva iz ciklusa "Žene u Domovinskomratu", koja je ove godine tiskana u izdanju zagrebačkog Parvusa,predstavljena je večeras u Šibenskom kazalištu u sklopu obilježavanja14. godišnjice šibenskog rujanskog rata 1991.
ŠIBENIK, 16. rujna 2005. (Hina) - Knjiga autorice Marije Slišković "Snaga ljubavi - činiti dobro", prva iz ciklusa "Žene u Domovinskom ratu", koja je ove godine tiskana u izdanju zagrebačkog Parvusa, predstavljena je večeras u Šibenskom kazalištu u sklopu obilježavanja 14. godišnjice šibenskog rujanskog rata 1991.

Uz autoricu, knjigu su predstavili pisac predgovora Slobodan Lang i predsjednik šibenskog ogranka Matice hrvatske Marko Menđušić.

"Snaga ljubavi - činiti dobro" posvećena je ženama Zagreba i predstavlja zbirku priča kojima 24 žene različitih profesija i jedan muškarac, koji priča o svojoj majci, svjedoče o događajima uoči i na početku Domovinskog rata, o Bedemu ljubavi, spašavanju sinova iz JNA, prihvaćanju prognanih itd.

"Mlade generacije danas u školi ne uče što su sve hrvatske žene radile u Domovinskom ratu. Počeli smo sa ženama Zagreba, iduće ćemo godine predstaviti knjigu o ženama Šibenika, a u pripremi su i knjige o ženama Osijeka i Zadra. Ovaj projekt nije pokrenut ni iz jedne institucije u Hrvatskoj, čak ga je i Ministarstvo kulture odbilo financirati, ali to je zapis koji mora ostati", kazala je Marija Slišković.

Slobodan Lang je napomenuo da su žene bile nezaobilazna karika u Domovinskom ratu te da "bez spoznaje o ulozi žena nije moguće u cijelosti spoznati ni hrvatsku ratnu pobjedu, ni hrvatsku budućnost".

"Žene je pokrenula čista ljubav majki i žena u strahu za svoje sinove i muževe u JNA 1991. godine. Nakon spašavanja sinova, one su nastavile djelovati prihvaćajući progonjene i izbjeglice, noseći odjeću i hranu braniteljima, informirajući međunarodne organizacije, šireći istinu u svijetu", kazao je Lang.

Promocija u Šibenskom kazalištu počela je u 18.05 sati, u isto vrijeme kada se 16. rujna 1991. godine u Šibeniku prvi put oglasila sirena za opću opasnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙