FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstava danskog kazališta Odin "U kosturu kita" večeras u ZKM-u

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Predstava "U kosturu kita" danskogkazališta "Odin", kojom će večeras u zagrebačkom ZeKaeM-u započeti 3.Festival svjetskog kazališta, nadahnuta je, među ostalim i događajimanakon 1991. na prostorima bivše Jugoslavije, rekao je redatelj ivoditelj glumačke skupine tog kazališta Eugenio Barba, na današnjojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Predstava "U kosturu kita" danskog kazališta "Odin", kojom će večeras u zagrebačkom ZeKaeM-u započeti 3. Festival svjetskog kazališta, nadahnuta je, među ostalim i događajima nakon 1991. na prostorima bivše Jugoslavije, rekao je redatelj i voditelj glumačke skupine tog kazališta Eugenio Barba, na današnjoj konferenciji za novinare.

"U kosturu kita" varijacija je na Kafkinu priču "Pred zakonom" u kojoj običan čovjek godinama čeka ispred vrata Zakona, ali ga čuvar ne pušta unutra. Posve malaksao, prije svoje smrti, čovjek pita čuvara zašto nitko osim njega nije došao ispred vrata, a čuvar mu odgovara kako su vrata otvorena samo za njega i da će ih nakon njegove smrti zatvoriti.

To mi je najdraža od 22 predstave s našeg repertoara jer, iako je rađena prije više od deset godina, sažima najvažnije vrijednosti, rekao je Barba.

Na Barbin rad iznimno je utjecao studijski posjet Indiji, a preko predstave "U kosturu kita" Barba uvodi gledatelje u avanturu otkrivanja ritualnog kazališta.

Večerašnja verzija predstave bit će odigrana na engleskom, ali je ta kazališna skupina izvodi i na talijanskom i španjolskom.

Eugenio Barba, jedno od najvećih majstorskih imena suvremenog kazališta, 1964. je okupio grupu mladih ljudi i tako stvorio "Odin". Govoreći o različitom nacionalnom sastavu glumaca tog kazališta, Barba je rekao kako upravo iz te različitosti izvlači osobnu inspiraciju.

Odin je norveško božanstvo rata i iracionalnih sila, ali i božanstvo mudrosti, te stoga predstavlja tamne sile koje žive u svakome od nas, rekao je Barba.

Kazalište "Odin" slično je azijskom klasičnom teatru u kojem, što su glumci stariji to im je predstava zrelija, ustvrdio je Barba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙