FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstava "Dug život" 20. i 21. rujna zatvara 3. Festival svjetskog kazališta

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Predstava "Dug život" Novoga kazalištaiz Rige režisera Alvisa Hermanisa, koja će biti izvedena u ZKM-u 20. i21. rujna, zatvorit će 3. Festival svjetskoga kazališta na kojemu sutijekom sedam festivalskih dana izvedene predstave suvremenihredatelja koji danas određuju europske teatarske smjerove i trendove.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Predstava "Dug život" Novoga kazališta iz Rige režisera Alvisa Hermanisa, koja će biti izvedena u ZKM-u 20. i 21. rujna, zatvorit će 3. Festival svjetskoga kazališta na kojemu su tijekom sedam festivalskih dana izvedene predstave suvremenih redatelja koji danas određuju europske teatarske smjerove i trendove.

Glumački ansambl latvijskog kazališta na današnjoj je tiskovnoj konferenciji predstavio Novo kazalište te najavio predstavu "Dug život", koja vremenski obuhvaća jedan dan stanara umirovljenika u općinskim stanovima u Rigi.

Scenografiju predstave čini mnoštvo sitnica koje su i sami glumci skupili, a ideja o predstavi potekla je od redatelja Hermanisa koji je donosio priče o umirovljenicima a glumci su ih obrađivali. Predstava nije fikcija, ona je stvarnost dijela umirovljenika koje je država na tranzicijskom putu u kapitalizam "žrtvovala" te su postali izopćenici u vlastitoj zemlji.

Redatelj Alvis Hermanis na europskoj kazališnoj sceni već je desetak godina, a zagrebačku će publiku upoznati s novim baltičkim teatrom. Uz režiju, bavi se scenografijom, pisanjem te glumi u vlastitim produkcijama. Jedan je od najboljih europskih redatelja, što potvrđuju brojne nagrade i sudjelovanja na festivalima u Litvi, Estoniji, Poljskoj, Rusiji, SAD-u i dr. Od 1997. umjetnički je direktor Novog kazališta u Rigi.

Treći Festival svjetskog kazališta predstavio je suvremene kreacije, nudeći profesionalnoj publici i kulturnoj javnosti neka od ključnih djela umjetničkog kazališta.

Festival je otvoren predstavom "U kosturu kita" režisera Eugenia Barbe, a tijekom festivalskih dana izvedene su predstave Krystiana Lupe "Nedovršen komad za glumca", "Tišina" talijanskog režisera Pippa Delbona te predstava slovenskog režisera Dragana Živadinova "Vacuum 8G-16KS".

(Hina) xmb yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙