FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano obilježena obljetnica šibenskog rujanskog rata

ŠIBENIK, 17. rujna 2005. (Hina) - Četrnaesta obljetnica šibenskogrujanskog rata 1991. godine obilježena je večeras svečanom akademijomu Šibenskom kazalištu, na kojoj su na rujanski ratni podvig podsjetiligradonačelnica Nedjeljka Klarić, šibensko-kninski dožupan Goran Pauk iratni načelnik Policijske uprave Nikola Vukošić.
ŠIBENIK, 17. rujna 2005. (Hina) - Četrnaesta obljetnica šibenskog rujanskog rata 1991. godine obilježena je večeras svečanom akademijom u Šibenskom kazalištu, na kojoj su na rujanski ratni podvig podsjetili gradonačelnica Nedjeljka Klarić, šibensko-kninski dožupan Goran Pauk i ratni načelnik Policijske uprave Nikola Vukošić.

"Pobjeda u sedmodnevnom rujanskom ratu nije došla preko noći. Ona je rezultat danonoćnog rada mnogih, znanih i neznanih, jer su pripreme za obranu Šibenika počele još u rujnu 1990. godine", kazao je Vukošić.

Podsjetio je da je već u prosincu 1990. osnovan Krizni štab, a u siječnju iduće godine službeno su formirani aktivni i pričuvni sastav policije, pa je oko 1.400 ljudi sa šibenskog područja već tada bilo spremno braniti bilo koji dio Hrvatske.

U lipnju 1991. počelo je stvaranje legendarne 113. brigade tadašnjeg Zbora narodne garde u koju je, kazao je Vukošić, prešlo 70 posto ljudstva iz policijskih postrojbi s kompletnom opremom i naoružanjem.

Dodao je kako je prije Domovinskog rata na šibenskom području bilo 25 vojnih objekata, te da je preuzimanje vojarni na Žirju i u Zečevu bilo od presudne važnosti za tijek Domovinskog rata, u kojem je upravo obrana Šibenika bila jedna od prvih i najznačajnijih ofenzivnih akcija.

U sedam ratnih rujanskih dana na šibenskom je području srušeno i znatnije oštećeno 13 crkava, 10 objekata spomeničke baštine, među kojima katedrala Sv. Jakova, Muzej, Kazalište i Gradska vijećnica, uništena je elektroliza u Tvornici lakih metala, srušeni pogoni "Luke" i "Vinarije".

Šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić kazala je da su događaji iz rujna 1991. "duboko u našim srcima i nikada ih ne smijemo zaboraviti", a dožupan Goran Pauk da "ne smijemo biti narod koji će svoje najsvjetlije pobjede pretvarati u rasprave i upitnike".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙