FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stotinjak afričkih imigranata u dva zrakoplova napuštaju Melillu

MELILLA, 8. listopada 2005. (Hina/AFP) - Stotinjak afričkihimigranata ukrcano je u subotu u zračnoj luci Melille u dva zrakoplovakojima će biti prebačeni u Malagu, na jug Španjolske, odakle će ih sedeportirati u Maroko, izvijestila je agencija France presse.
MELILLA, 8. listopada 2005. (Hina/AFP) - Stotinjak afričkih imigranata ukrcano je u subotu u zračnoj luci Melille u dva zrakoplova kojima će biti prebačeni u Malagu, na jug Španjolske, odakle će ih se deportirati u Maroko, izvijestila je agencija France presse.

S lisicama na rukama u pratnji pedesetak španjolskih policajca, ilegalni imigranti sprovedeni su u dva zrakoplova. Uhićeni, koji su u desetak kombija stigli u zračnu luku, nisu pružali nikakav otpor.

Mellila je uz Ceutu španjolska enklava na teritoriju Maroka, kamo posljednjih dana očajnički pokušavaju ući afrički imigranti, pretežito siromašno stanovništvo iz subsaharskih predjela koje tako pokušava prodrijeti u europske zemlje.

U rujnu i početkom listopada je u pokušajima masovnog prodora preko bodljikave ograde pod visokim naponom, koja dijeli enklave od ostatka Maroka, poginulo je više od deset imigranata.

Prema navodima tiska, nevladine organizacije optužile su policije dviju zemalja za nehumani tretman izbjeglica iz Afrike. Tvrde da španjolska policija ilegalne imigrante koje ulovi deportira u Maroko, a marokanska policija potom imigrante autobusima odvozi duboko na jug zemlje i ostavlja ih na području Alžira u pustinji gdje nemaju nikakve uvjete za preživaljavanje. Organizacije među kojima Liječnici bez granica, Prodein, SOS Racismo, Paz Ahora, upozoravaju da marokanske vlasti to čine bez sporazuma s Alžirom o prihvatu imigranata i da su Marokanci na taj način deportirali već više od 1000 imigranata od kojih je najmanje desetak umrlo.

Liječnici bez granica u petak su pronašli 500 imigranata u pustinjskom području Maroka "prepuštenih svojoj sudbini", objavili su mediji. Među imigrantima ima trudnica, djece i ranjenika i potrebna im je pomoć u vodi, hrani i pokrivačima, upozorila je humanitarna organizacija.

Španjolska je u četvrtak u Maroko protjerala 70 afričkih imigranta koji su ilegalno ušli u Melillu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙