FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 6. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

MELILLA - Približno tisuću Afrikanaca pokušalo je u četvrtak ući u španjolsku enklavu Melilla nakon što je Španjolska objavila da će ilegalne imigrante početi vraćati u Maroko, objavili su mediji. Policija i vojska pokušale su odvratiti imigrante koji su se penjali po zaštitnoj ogradi. Zasad je nejasno je li se tko uspio probiti i ima li ozlijeđenih. Riječ je o petom takvom pokušaju ovoga tjedna. Zbog dolaska stotina Afrikanaca služba za imigrante pretrpana je poslom pa je španjolska vlada u srijedu objavila da će ih početi vraćati u Maroko prema sporazumu iz 1992. godine koji dosad nije bio aktiviran.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer nadaju se da će savez izgladiti probleme koji se javljaju zbog planiranog širenja misije na jug zemlje. Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s afganistanskim predsjednikom, glavni tajnik NATO-a rekao je kako Savez vjeruje da će riješiti problem djelovanja usporedno uz koalicijske snage pod američkim vodstvom. Karzai je rekao da će NATO "imati dovoljno snaga za borbu protiv terorizma", ali da će u borbi protiv droge biti samo potpora afganistanskoj vladi. NATO, čije se mirovne snage trenutačno nalaze na stabilnijem sjeveru i zapadu Afganistana, namjerava poslati još 6000 vojnika koji će imati stroža pravila za uspostavu sigurnosti na jugu zemlje gdje su aktivni talibani i al Qaeda. Što se tiče suzbijanja trgovine drogom, Karzai je rekao da će te operacije voditi njegova vlada uz pomoć NATO-a, bude li potrebno. Prema procjenama Afganistan proizvodi gotovo 90 posto opijuma u svijetu, a većina dolazi s juga zemlje.

WASHINGTON - Pod pritiskom Kongresa, ministarstvo obrane Sjedinjenih Država u srijedu je konačno odobrilo da se vojnicima u Iraku i Afganistanu nadoknade troškovi kupnje zaštitne opreme. Prema tom programu koji se odmah počinje provoditi ministarstvo će vojnicima nadoknaditi novac utrošen za kupnju zaštitnih prsluka, naočala, dodataka za zaštitu grla i drugih sredstava koje su vojnici nabavljali o vlastitom trošku. Članovi Kongresa oštro su upozoravali na nedovoljnu opremljenost nekih dijelova američkih vojnih snaga, a to je posebno izbilo u javnost kada je jedan vojnik u Kuvajtu istupio pred ministra obrane Donalda Rumsfelda koji ih je posjetio i otkrio da vojnici prekapaju po otpacima tražeći metal kojim će bolje zaštititi svoja vozila Humvee. Svota naknade neće biti veća od 1.100 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙