FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ceuta i Melilla, jedine kopnene granice između Europe i Afrike

ZAGREB/MADRID, 29. rujna 2005. (Hina) - Jedina kopnena granica izmeđuAfrike i Europe, španjolske enklave Melilla i Ceuta na sjeveru Maroka,najdraže su lokacije ilegalnih afričkih imigranata u pokušaju da sedomognu Europe.
ZAGREB/MADRID, 29. rujna 2005. (Hina) - Jedina kopnena granica između Afrike i Europe, španjolske enklave Melilla i Ceuta na sjeveru Maroka, najdraže su lokacije ilegalnih afričkih imigranata u pokušaju da se domognu Europe.

Maroko zahtijeva nadzor nad tim dvjema slobodnim lukama na Sredozemnom moru koje žive od trgovine s Afrikom, a nad kojima Španjolska ima suverenitet od 1580., (Ceuta), odnosno od 1496. (Melilla).

Obje enklave, danas vojne baze, isprva su bile istaknuta uporišta španjolskih kraljeva u njihovu ratu (Rekonkvisti) protiv Maura koje su konačno i protjerali s Iberskog poluotoka u 15. stoljeću.

Ceuta, u kojoj su u srijedu poginula petorica afričkih imigranata u pokušaju prelaska granice, ima 74.000 stanovnika, 20 četvornih kilometara površine, i smještena je 50-ak kilometara istočno od luke Tanger, nasuprot Gibraltaru.

Na lokaciji Rif, blizu Ceute, prostiru se plantaže marihuane kojom se prerađenom u hašiš preko španjolske enklave opskrbljuje velik dio Europe. Novac od te trgovine često se pere na Costi del Sol ili u samoj Ceuti, napominje agencija France presse.

Melilla, teritorij od samo 12,5 četvornih kilometara, udaljen 150 kilometara od Alžira ima 57.000 stanovnika od kojih su 40 posto muslimani. Nekada je to bila dio Kartage, a zatim pod vlašću Rimljana.

Iz te luke europski proizvodi izvoze se dalje u Afriku, a nekoliko tisuća Marokanaca ondje svakodnevno dolazi na posao ili u kupnju, dok je krijumčarenje vrlo rašireno.

Prema agenciji Reuters, godine 1995. obje su enklave dobile autonoman status, ali ne i status jednak onome koje imaju 17 španjolskih pokrajina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙