FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nov pokušaj prodora u španjolsku enklavu: pet mrtvih

ZAGREB/CEUTA, 29. rujna 2005. (Hina) - Petorica ilegalnih imigranatapoginula su, a više od stotinu ih je ozlijeđeno u četvrtak ujutro kadje petsto afričkih imigranata pokušalo preko zida prodrijeti u ušpanjolsku enklavu Ceutu u Maroku, objavila je potpredsjednicašpanjolske vlade Maria Teresa Fernandez de la Vega.
ZAGREB/CEUTA, 29. rujna 2005. (Hina) - Petorica ilegalnih imigranata poginula su, a više od stotinu ih je ozlijeđeno u četvrtak ujutro kad je petsto afričkih imigranata pokušalo preko zida prodrijeti u u španjolsku enklavu Ceutu u Maroku, objavila je potpredsjednica španjolske vlade Maria Teresa Fernandez de la Vega.

"Trojica su poginula na marokanskoj strani granice, a dvije su žrtve pale na španjolskoj strani", kazala je Fernandez de la Vega novinarima, a prenijela agencija Reuters.

Marokanski izvori objavili su da su imigranti poginuli od gumenih metaka kojima ih je španjolska žandarmerija pokušavala rastjerati, prenijela je agencija dpa. Španjolski pak izvori navode da je jedan imigrant podlegao ozljedama u predjelu grla nakon što se zakačio o bodljikavu žicu kojom je zaštićen zid, prenosi dnevnik El Mundo. Drugi je imigrant poginuo jer ga je pregazio stampedo, dodaje list i navodi da su medicinske službe pružile pomoć za oko 100 ozlijeđenih osoba.

Španjolska žandarmerija tvrdi da je redovito uzvraćala na imigrantske juriše samo sredstvima za smirivanje nereda i da nije otvarala vatru, pa tako ni u četvrtak ujutro.

Nakon jutrošnjih žrtava u najnovijem od niza incidenta što se zadnjih dana događaju u španjolskim enklavama na afričkoj obali Ceuti i Melilli, španjolski premijer Jose Zapatero naredio je vojsci da pomogne žandarmeriji čuvati granice između Maroka i enklava.

Agencija France presse javlja da se premijer Zapatero treba s marokanskim kolegom Drissom Jettoum sastati u četvrtak u Sevilli kako bi razgovarali o sve većem problemu ilegalne imigracije.

Masovni prodori nova su taktika imigranata iz subsaharske Afrike koji u skupinama od nekoliko stotina ljudi jurišaju istodobno na nekoliko točaka na zidu kojim su enklave razgraničene od ostatka Maroka.

Zid koji dijeli Ceutu od ostatka Maroka dug je 8,2 kilometara i uglavnom visok šest metara.

U utorak ujutro pri pokušaju prodora u Melillu ozlijeđeno je 12 imigranta te šestorica policajaca, a sredinom rujna u sukobu s policijom od zadobivenih ozljeda umrla su trojica imigranata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙