FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imigracija: Bruxelles šalje misiju u Ceutu i Melillu

ZAGREB 7. listopada 2005. (Hina) - Prvi stručnjak Europske komisije(EK) u misiji zaduženoj za procjenu stanja u Ceuti i Melilli, dvjemašpanjolskim enklavama na teritoriju Maroka, u koje zadnjih danaočajnički pokušavaju ući afrički imigranti, doputovat će u petak u topodručje, piše dnevnik El Mundo.
ZAGREB 7. listopada 2005. (Hina) - Prvi stručnjak Europske komisije (EK) u misiji zaduženoj za procjenu stanja u Ceuti i Melilli, dvjema španjolskim enklavama na teritoriju Maroka, u koje zadnjih dana očajnički pokušavaju ući afrički imigranti, doputovat će u petak u to područje, piše dnevnik El Mundo.

Tročlana tehnička misija pokušat će procijeniti raširenost imigracije preko Maroka i "saslušati marokanske te španjolske vlasti", rekao je Friso Roscam Abbing, glasnogovornik Franca Frattinija, povjerenika EK za pravosuđe, slobodu i sigurnost, prenosi agencija France presse.

Nakon što je u rujnu i početkom listopada u pokušajima masovnog prodora preko elektrificirane i bodljikave ograde kojom su enklave odijeljene od ostatka Maroka, poginulo više od deset imigranta, Bruxelles je policije dviju zemalja pozvao da "reagiraju proporcionalno".

Policija postupa nehumano, optužuje nevladina udruga Liječnici bez granica koja je "konstatirala da su imigranti žrtve nasilja španjolskih i marokanskih policajaca jer su neki imali tragove gumenih metaka i udaraca", citira El Mundo.

Liječnici bez granica su u petak lokalizirali 500 imigranata u pustinjskom području Maroka "prepuštenih svojoj sudbini", piše list.

Među imigrantima ima trudnica, djece i ranjenika i potrebna im je pomoć u vodi, hrani i pokrivačima, upozoravaju Liječnici bez granica.

Druge udruge: Prodein, SOS Racismo i Paz Ahora tvrde da marokanska policija odvodi imigrante autobusima duboko na jug zemlje i ostavlja ih na području Alžira u pustinji gdje nemaju pristupa ni vodi ni hrani.

Udruge upozoravaju da marokanske vlasti to čine bez sporazuma s Alžirom o prihvatu imigranata i da su Marokanci na taj način deportirali oko 1000 imigranata a najmanje je osam osoba umrlo.

Španjolska je u četvrtak u Maroko protjerala 70 afričkih imigranta koji su ilegalno ušli u Melillu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙