FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njujorški odbor za zaštitu novinara zabrinut zbog uhićenja Jovića

WASHINGTON,7. listopada(Hina) - Odbor za zaštitu novinara iz New Yorkaizrazio je u petak zabrinutost uhićenjem novinara Josipa Jovića kao iakcijama Haškog suda protiv drugih hrvatskih novinara.
WASHINGTON,7. listopada(Hina) - Odbor za zaštitu novinara iz New Yorka izrazio je u petak zabrinutost uhićenjem novinara Josipa Jovića kao i akcijama Haškog suda protiv drugih hrvatskih novinara.

"Mi smo zabrinuti kako se događaji razvijaju", rekao je za Hinu Alex Lupis, koordinator za Europu Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

Jović je u četvrtak uhićen u Splitu i prijeti mu izručenje Haškom sudu nakon što ga je ICTY optužio za nepoštivanje suda zbog objavljivanje imena zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću, a nije se pojavio pred sudom da se očituje o krivnji.

"Od suda nametnute zabrane govora novinskim organizacijama su veoma zabrinjavajuće, i ima neodgovorenih pitanja o akcijama Suda", rekla je u priopćenju Ann Cooper, izvršna direktorica CPJ-a u reakciji na uhićenje Jovića.

"Primjerice, zbunjujuće je zašto bi Sud poduzeo akciju protiv novinara za otkrivanje informacije koju je sam Sud stavio na raspolaganje javnosti", rekla je ona u priopćenju koje je CPJ objavio u petak.

Identitet zaštićenog svjedoka već je sam Haški sud objavio 1997. na svojoj web stranici.

Osim Jovića ICTY je još četvoricu hrvatskih novinara i bivšeg obavještajnog dužnosnika optužio za nepoštivanje suda zbog objave imena i iskaza zaštićenog svjedoka koji je svjedočio protiv Blaškića 1997., podsjetio je CPJ.

Cooper je kazala kako CPJ "pozorno prati kako će Sud postupati u ovim slučajevima".

CPJ je ugledna neovisna američka organizacija koja promiče slobodu tiska u svijetu i brani pravo novinara da izvješćuju ne strahujući od odmazde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙