FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Biškupić obišao arheološko nalazište u Parku prirode "Papuk"

POŽEGA, 7. listopada 2005. (Hina) - Arheološko nalazište u Kaptolu kodPožege u Parku prirode "Papuk", gdje je nedavno otkriven kneževskigrob iz starijeg željeznog doba, danas je posjetio ministar kultureBožo Biškupić.
POŽEGA, 7. listopada 2005. (Hina) - Arheološko nalazište u Kaptolu kod Požege u Parku prirode "Papuk", gdje je nedavno otkriven kneževski grob iz starijeg željeznog doba, danas je posjetio ministar kulture Božo Biškupić.

Na nalazištu Gradcima, kod utvrđena naselja iz starijega željeznog doba, već petu godinu istražuje se nekropola pod tumulima, u organizaciji Arheološkog odsjeka Filozofskog fakulteta u Zagrebu i pod vodstvom dr. sc. Hrvoja Potrebice.

Ove je godine pod najvećim grobnim humkom na tom groblju otkriven bogat grob istaknutog pripadnika ratničke aristokracije između 8. i 6. stoljeća prije Krista.

Na to da je riječ o "doista vodećem pripadniku ondašnje elite, kojeg nazivamo knezom, upućuje i senzacionalan nalaz brončanog mača koji je za sada jedini u našoj zemlji, a rijedak je i u Europi", kazao je dr. Potrebica.

Osim nalaza oružja, koje se sastojalo od nekoliko kopalja i bojnih sjekira, grob je sadržavao i više od 20 keramičkih posuda vrhunske kvalitete, ukrašenih grafitnim premazom. Po riječima dr. Potrebice među mnoštvom drugih nalaza posebno se ističe vrlo očuvano brončano vjedro, bogata konjska oprema s brončanim razvodnicima remenja i željezno-brončani pojas s brusom koji je predstavljao i određeni statusni simbol.

U Parku prirode "Papuk" nalazi se još tridesetak neotkrivenih tumula te se, predviđa Potrebica, može očekivati pronalazak još zanimljivih i vrijednih nalaza, to više što se u tik do nekropole nalazi i utvrđeno naselje iz istoga doba koje tek treba istražiti.

Ocijenivši da to arheološko nalazište neobično vrijedno, ministar Biškupić je obećao veću novčanu potporu za nastavak istraživanja. Očekuje nas još arheoloških iskapanja, pa bi trebalo razmišljati o novom muzeju u Požegi ili Kaptolu, a Ministarstvo će u tome pomoći, izjavio je Biškupić novinarima nakon razgledanja nekropole pod tumulima.

Ravnatelj Parka prirode "Papuk" dr. Ivica Samardžić naglasio je kako se nakon istraživanja kani rekonsturirati nekropola što bi bila "prava turistička atrakcija, ali i mjesto gdje bi učenici i studenti mogli na autentičnu mjestu učiti o bogatoj povijesti Zlatne doline".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙