FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt digitaliziranja nalaza neandertalskog pračovjeka

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski prirodoslovni muzej od 23. do27. rujna bit će domaćin skupa o projektu digitaliziranja nalazaneandertalskog pračovjeka, čime počinje novo doba virtualnepaleontologije i prapovijesne arheologije.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski prirodoslovni muzej od 23. do 27. rujna bit će domaćin skupa o projektu digitaliziranja nalaza neandertalskog pračovjeka, čime počinje novo doba virtualne paleontologije i prapovijesne arheologije.

Osnovna zamisao projekta je, kako je danas izvijestio Muzej, približiti znanje o neandertalcima stručnjacima i najširoj javnosti bez izravna rada na krhkoj osteološkoj građi i izvanredno vrijednoj muzejskoj baštini.

Tim se projektom i nužno izbjegava nepotrebna manipulacija i izlaganje tih jedinstvenih i nenadomjestivih originala, tako da ta svjetski važna baština može biti sačuvana za budućnost, navodi se.

Ugledni stručnjaci iz europskih muzejskih i sveučilišnih ustanova te softverskih tvrtaka, koji su osmislili TNT (The Neanderthal Tools) projekt nazočit će konferenciji u Zagrebu i nastaviti usklađivati zajedničke podatke i uklapati ih u nove vizualizacijske postupke u kombinaciji s internetskom stranicom za raznovrsne svjetske stručnjake i široku javnost.

Na skupu će gostovati i nekolicina svjetskih paleoantropologa sa Sveučilišta Bordeaux, Michigan i Pennsylvania, kao budući korisnici te jedinstvene baze podataka.

Projekt TNT provodi se u okviru EU-ova programa Digicult, po protokolu 6. Europske unije, koji se uz pomoć suvremene tehnologije brine za istraživanje i održavanje europskog umjetničkog i kulturnog blaga.

Sudionici će posjetiti nalazišta pračovjeka u Krapini i Vindiji te Nacionalni park "Plitvička jezera".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙