FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arheološka iskapanja na Vučedolu

VUKOVAR, , 12. rujna 2005. (Hina) - Na arheološkom lokalitetu Vučedol utijeku su arheološka iskapanja na dvjema sondama s ostacimaprapovijesnih kultura, datiranih u razdoblje od 6000. do 2400. godineprije Krista, izvijestio je novinare voditelj arheoloških iskapanja naVučedolu dr. Aleksandar Durman.
VUKOVAR, , 12. rujna 2005. (Hina) - Na arheološkom lokalitetu Vučedol u tijeku su arheološka iskapanja na dvjema sondama s ostacima prapovijesnih kultura, datiranih u razdoblje od 6000. do 2400. godine prije Krista, izvijestio je novinare voditelj arheoloških iskapanja na Vučedolu dr. Aleksandar Durman.

Prema njegovim riječima, arheolozi trenutačno završavaju iskapanja u sondi čije je istraživanje započelo još prije Domovinskog rata.

"Nalazimo se na dubini od oko tri metra, i to su najstariji slojevi zabilježeni na tom lokalitetu, a pripadaju najranijim europskim zemljoradnicima, tzv. starčevačkoj kulturi od 6000. do 5500. godina prije Krista", rekao je Durman, dodajući kako se iznad sloja starčevačke kulture nalazi sloj tzv. badenske kulture (3500. do 3200. godina prije Krista).

Govoreći o dosadašnjim rezultatima arheoloških istraživanja prve sonde, dr. Durman je naveo kako su, osim pronađenih podnica kuća, posebno zanimljive duboke jame pravilnoga kruga, koje su bile, kako je rekao, u funkciji primarnoga spremišta ili silosa za hranu, a u nekima od njih pokapani su pokojnici i mlade životinje.

U drugoj sondi arheolozi su došli do dubine 60 centimetara, na kojoj su već uočeni tragovi gornjih dijelova izgorenih kuća Vučedolske kulture (3000. do 2400. godina prije Krista).

Arheološka iskapanja na Vučedolu trajat će do kraja rujna, a dio su projekta Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe "Istraživanja, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok - Vukovar - Vučedol". Projekt će od 2005. do 2008. godine zajednički provoditi vukovarski Gradski muzej, Odsjek za arheologiju, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski restauratorski zavod i Arheološki muzej u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙