FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pag: Otkriveno drveno antičko sidro u moru kod Novalje

ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Antičko drveno sidro, staro skorodvije tisuće godina, pronašli su u plitkome moru uvale Caske, blizuNovalje na otoku Pagu, hrvatski hidroarheolozi tražaći zapravopotopljeni grad za kojega se pretpostavlja da se nalazi na tomepodručju.
ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Antičko drveno sidro, staro skoro dvije tisuće godina, pronašli su u plitkome moru uvale Caske, blizu Novalje na otoku Pagu, hrvatski hidroarheolozi tražaći zapravo potopljeni grad za kojega se pretpostavlja da se nalazi na tome području.

Za taj rijedak arheološki nalaz, a riječ je o prvome takvom sidru pronađenom u Jadranskome moru i jednom od nekoliko pronađenih diljem svijeta, zaslužni su mladi podvodni arheolozi Martina Čelhar i Mate Perica.

Inače, ronilačka ekipa Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda i Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom Irene Radić Rossi i Zdenka Brusića tražila je mjesto za arheološku sondu zbog zaštite arheološkoga nalazišta u uvali Caska, za koje se pretpostavlja da je potopljeni grad.

Naime, nedavno su na tome području počela i prva sustavna istraživanja koja bi trebala dati točan odgovor na to o kakvom je lokalitetu doista riječ.

Jer, o potopljenomu gradu u blizini Novalje već stoljećima kruže legende, a na tom su arheološkom lokalitetu već pronađeni brojni nalazi - keramika, natpisi i novčići te zidovi visine i do pet metara, koji uranjaju u more.

Kad je pak riječ o pronađenomu sidru, Irena Radić Rossi istaknula je da su drveni dijelovi sidra izuzetno rijetki podmorski nalazi. Dužina očuvana dijela je 159 centimetara, a cijelo sidro moglo bi biti dugačko oko dva metra te je moguće pripadalo manjem trgovačkom ili ribarskom brodu.

Nakon što je sidro pronađeno na redu je dug i naporan posao njegova odsoljavanja i konzerviranja, na čemu će raditi zagrebački konzervator i restaurator Hrvoje Malinar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙