FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Gradu Predan "Dioklecijanov sarkofag"

SPLIT, 23. rujna 2005.(Hina) - U podrumima Dioklecijanove palačevečeras je gradu Splitu svečano predan "Dioklecijanov sarkofag".
SPLIT, 23. rujna 2005.(Hina) - U podrumima Dioklecijanove palače večeras je gradu Splitu svečano predan "Dioklecijanov sarkofag".

"Dioklecijanov sarkofag" izrađen je od bračkog kamena po nacrtima svjetski poznatog slovenskoga umjetnika Oskara Kogoja, a njegovim postavljanjem u jednoj od pobočnih podrumskih prostorija carske zgrade ostvarena je nakon desetak godina ta Kogojeva darovnica Splitu.

Time, kako je istaknuo gradonačelnik Zvonimir Puljić, grad odaje počast caru koji mu je gradnjom palače udario temelje i ostavio neizbrisiv trag u njegovoj povijesti.

Svečanosti predaje "Dioklecijanova sarkofaga" u podrumima carske palače nazočili su i predsjednik Stjepan Mesić, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, koja je financirala Kogojevu darovnicu, Hrvoje Vojković te sam autor i brojni uglednici.

Predsjednik Mesić danas se prije te svečanosti susreo i sa sudionicima nedavna skupa "Dioklecijan, tetrarhija i Dioklecijanova palača o 1700. obljetnici", održana u sklopu 17. "Knjige Mediterana".

Posjetio je i hotel "Vestibul" gdje se osvjedočio u jednu od boljih intervencija u Dioklecijanovoj palači. O stanju i budućnosti splitske povijesne jezgre razgovarao je s akademikom Nenadom Cambijem te profesorima Tomislavom Marasovićem, Ivom Babićem i Joškom Belamarićem.

U pratnji splitskih stručnjaka posjetio je i nedavno otvoren Etnografski muzej na kriptoportiku, dijelu grada koji je svojedobno bio temeljito restauriran, te obnovljen južni dio Dioklecijanove palače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙