FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upravni odbor PIC-a o stanju u BiH

SARAJEVO,7. listopada 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina bit će uprilici započeti pregovore s Europskom unijom o stabilizaciji ipridruživanju kada sve zainteresirane strane u toj zemlji podržeprijedlog sporazuma o preustroju policije što ga je ranije ovog tjednaprihvatila Narodna skupština Republike Srpske, zaključio je Upravniodbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) koji je u petak zasjedao uSarajevu na razini političkih direktora ministarstava vanjskihposlova.
SARAJEVO,7. listopada 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina bit će u prilici započeti pregovore s Europskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju kada sve zainteresirane strane u toj zemlji podrže prijedlog sporazuma o preustroju policije što ga je ranije ovog tjedna prihvatila Narodna skupština Republike Srpske, zaključio je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) koji je u petak zasjedao u Sarajevu na razini političkih direktora ministarstava vanjskih poslova.

Upravni odbor PIC-a, čiji su članovi predstavnici najutjecajnijih zapadnih zemalja i Rusije, razmatrao je stanje u BiH i zaključio da je predloženi model reforme policije prihvatljiv te da će osigurati uspostavu profesionalnih i depolitiziranih policijskih snaga s učinkovitim nadzorom na državnoj razini.

U priopćenju sa sastanka PIC-a ističe se također da ustroj budućih policijskih oblasti, što je do sada i bio najveći problem, mora slijediti načela funkcionalnosti i poštivati tehničke i operativne kriterije. To znači da postojeća međuentitetska granica neće biti i granica budućih policijskih regija.

Vijeće ministara BiH te parlament Federacije BiH pozvani su što prije usvojiti predloženi sporazum kako bi se time omogućio početak pregovora s Europskom komisijom.

Upravni odbor PIC-a također je odbacio zahtjeve za revidiranjem predloženog modela poreza na dodanu vrijednost (PDV) koji u BiH treba stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine.

U priopćenju se ističe da BiH mora imati jedinstvenu stopu PDV-a od 17 posto kako je i planirano.

Upravni odbor PIC-a ujedno je osudio pojave nacionalne segregacije u obrazovnom sustavu BiH.

Reagirajući na uspostavu odvojenih škola za djecu hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u Prozoru/Rami i Čapljini, ovo tijelo je zaključilo da je riječ o opasnom koraku unatrag koji nanosi štetu svim građanima BiH a ujedno je i oprečan obvezama koje proistječu iz članstva u Vijeću Europe kao i europskim standardima u oblasti obrazovanja.

Razmatrajući ulogu Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR), Upravni odbor PIC-a je zaključio da će postupak prijenosa ovlasti s OHR-a na domaća tijela vlasti izravno ovisiti o početku pregovora s EU o stabilizaciji i pridruživanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙