FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat metalaca podupire smjenu Pejčića s mjesta direktora Elke

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske podupireodluku legalnog Nadzornog odbora (NO) o smjeni Marijana Pejčića smjesta direktora tvrtke Elka-kabeli d.o.o. jer je bez znanja NO-apočeo prodavati tvrtku, kako bi se riješio radnika i zaradio na nekretninama, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare togasindikata.
ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske podupire odluku legalnog Nadzornog odbora (NO) o smjeni Marijana Pejčića s mjesta direktora tvrtke Elka-kabeli d.o.o. jer je bez znanja NO-a počeo prodavati tvrtku, kako bi se riješio radnika i zaradio na nekretninama, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata.

NO je smjenio Pejčića nakon što je doznao da prikuplja ponude za prodaju tvornice i zemljišta na Žitnjaku, te je za novog direktora imenovao Vladimira Musulina, predstavnika većinskih vlasnika, poduzeća Cotra iz Varaždina i Skab iz Moskve.

No, Pejčić je nakon samo 12 dana vraćen na čelo Elke jer su odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu promijenjeni članovi NO-a, a novi NO je Pejčića odmah ponovno postavio za direktora.

Nije nam jasno kako je Trgovački sud mogao registrirati NO bez održavanja skupštine trgovačkog društva, tako da taj novi NO smatramo fantomskim, istaknuo je predsjednik sindikata Ivo Marjanović.

Osim toga, kako Pejčić kao manjinski vlasnik može smjeniti predstavnike većinskih vlasnika Cotre i Skaba, koji imaju više od 50 posto dionica, dodaje Marjanović.

Sindikat podupire većinske vlasnike jer su se izjasnili za opstanak Elke i širenje njezinih poslova, a radi se o sudbini 502 radnika i njihovih obitelji.

"Kada je smijenjen Pejčić u tvrtki je nastalo narodno veselje, a ako pravna država ne profunkcionira i ne spriječi nezakonitosti, radnici će morati preuzeti Elku", rekao je Marjanović.

Po njegovim riječima, i sama privatizacija Elke, jedine hrvatske tvrtke za proizvodnju kablova, previše je sličila na preuzimanje tvrtke po modelu "menadžerskih kredita", koje je Hrvatski sabor zabranio još 1994. godine.

Naime, osnivanjem tvrtke kćeri koja preuzima imovinu tvrtke te kasnijom kupoprodajom po cijeni od trećine realne vrijednosti, uz zalaganje imovine za podizanje kredita, radnici su zapravo natjerani da otplaćuju kredit za vlasnike.

Pejčić je pak različitim makinacijama postao istovremenim direktorom triju tvrtki, pomoću kojih je cijedio dobit iz Elke, rečeno je na konferenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙