FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

URSH: izmjena Ovršnog zakona je udarac siromašnim građanima

ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Udruga radničkih sindikata Hrvatske(URSH) ocijenila je danas da je stupanjem na snagu izmjena Ovršnogzakona Vlada "zadala novi udarac svojim radnicima i građanima koji sebore za golu egzistenciju".
ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) ocijenila je danas da je stupanjem na snagu izmjena Ovršnog zakona Vlada "zadala novi udarac svojim radnicima i građanima koji se bore za golu egzistenciju".

Usvojene novine u Ovršnom zakonu koje omogućuju "pljenidbu po kratkom postupku" čak i zbog neplaćenih računa za usluge od vitalnog interesa za građane, poput struje i komunalnih usluga, uzrokovat će gubitak cjelokupne imovine malih dužnika s primanjima do tri tisuće kuna, a takvih je trenutno oko 450.000, odnosno 40 posto od ukupno zaposlenih, upozorava URSH u priopćenju.

Doda li se tome da 230.000 osoba prima socijalnu pomoć od oko 400 kuna, a 700.000 umirovljenika mirovinu do 2.000 tisuće kuna, jasno je da se mnogi odriču hrane u korist plaćanja računa.

Nije sporno da se računi moraju podmirivati, već kriteriji, ističe URSH. Većina građana nije dospjela u težak položaj svojom krivnjom, nego su ih do siromaštva doveli oni koji su kroz privatizacijske i pretvorbene procese omogućili nemoralno bogaćenje pojedinaca na štetu većine.

Budući da je situacija izrazito ozbiljna, URSH predlaže donošenje Pravilnika o načinu izvršenja ovrha nad socijalno ugroženim radnicima i građanima, te ponovno ukazuje na potrebu uvođenja Socijalne identifikacijske kartice koja bi omogućila cjelovit i pravedniji pregled socijalnog statusa svakoga građanina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙