FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kompanović: do kraja iduće godine ZPH bi se trebao ugasiti

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Zajednice povratnikaHrvatske (ZPH) Josip Kompanović rekao je danas kako do kraja godineočekuju donošenje zakona o područjima od posebnog državnog interesa, ado kraja iduće godine zakon o naknadi ratne štete, nakon čega bi seZajednica povratnika Hrvatske mogla "ugasiti", jer je završila svoju"misiju".
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović rekao je danas kako do kraja godine očekuju donošenje zakona o područjima od posebnog državnog interesa, a do kraja iduće godine zakon o naknadi ratne štete, nakon čega bi se Zajednica povratnika Hrvatske mogla "ugasiti", jer je završila svoju "misiju".

Kompanović je na konferenciji za novinare nakon sastanka Upravnog odbora ZPH zahvalio na suradnji Lovri Pejkoviću, nedavno razriješenom pomoćniku ministra mora, turizma, prometa i razvitka, te je rekao kako su danas razgovarali s novim državnim tajnikom Damirom Špančićem koji im je obećao jednako dobru suradnju.

ZPH je od Vlade zatražio povrat sredstava ili barem preuzimanje preostalog dijela kreditnih zaduženja branitelja koji su kupili kuće ili stanove prije donošenja vladine Uredbe o darovanju kuća i stanova u državnom vlasništvu braniteljima na području od posebne državne skrbi.

Kompanović je rekao kako ZPH maksimalno podržava tu vladinu Uredbu, ali je problem što je određeni broj branitelja koji su podigli kredite i kupili kuće ili stanove nenamjerno oštećen jer se sada jednima daruju kuće, odnosno stanovi, a drugi su se zadužili i na njih se Uredba ne može primijeniti jer im se ne može darovati nešto što je već njihovo vlasništvo ili, još gore, vlasništvo banaka.

Također je istaknuo kako je ZPH još davno predložio donošenje zakona o naknadi ratne štete na temelju kojega bi se kroz određeno vrijeme, koje je državi prihvatljivo, odredila naknada ratne štete stradalnicima Domovinskog rata kojima je imovina opljačkana ili uništena.

"Ako je bilo moguće donijeti zakon kojim se nadoknađuje imovina koju je jugokomunistička vlast nacionalizirala poslije Drugog svjetskog rata, onda smatramo razumnim predložiti donošenje jednog zakona o naknadi ratne štete stradalnicima Domovinskog rata", rekao je Kompanović.

Naveo je da je njihova vukovarska podružnica taj prijedlog uputila premijeru Ivi Sanaderu i da ga je on podupro, a koordinaciju prepustio potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor, pa ovih dana s njom očekuju razgovor.

Od novog zakona o područjima od posebnog državnog interesa, koji bi trebao biti donesen do kraja ove godine, ZPH očekuje stvaranje preduvjeta za oživljavanje gospodarstva i zapošljavanja na područjima povratka, jer je tamo stopa nezaposlenosti još uvijek preko 50 posto, a mladi koji su se već vratili ponovno ta područja napuštaju jer na njima ne vide budućnost, rekao je Kompanović.

Naveo je i kako u istočnim dijelovima Hrvatske postoji veliko nezadovoljstvo radom Agencije za promet nekretninama (APN) jer je u zadnje dvije godine vrlo mali broj kuća na tom području otkupljen.

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Kompanović rekao je kako su od državnog tajnika Špančića zatražili da organizira sastanak s čelnicima APN-a kako bi saznali o čemu je riječ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙