FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Održana radionica o povratku Srba u Hrvatsku

BEOGRAD,23. rujna(Hina) - Povratka izbjeglih Srba u Hrvatsku nema bezstambenog zbrinjavanja povratnika i njihove integracije u institucije,izjavio je predsjednik Srpskog demokratskog foruma iz Hrvatske VeljkoDžakula u petak u Beogradu gdje se održava treća jednodnevna radionica"Povratak u Hrvatsku - rješavanje preostalih pravnih pitanja i pitanjavezanih uz incidente".
BEOGRAD,23. rujna(Hina) - Povratka izbjeglih Srba u Hrvatsku nema bez stambenog zbrinjavanja povratnika i njihove integracije u institucije, izjavio je predsjednik Srpskog demokratskog foruma iz Hrvatske Veljko Džakula u petak u Beogradu gdje se održava treća jednodnevna radionica "Povratak u Hrvatsku - rješavanje preostalih pravnih pitanja i pitanja vezanih uz incidente".

"Integracija zapošljavanjem Srba u institucije kao što su policija, zdravstvo i školstvo i provođenje Ustavnog zakona o manjinama koji jamči Srbima da su ravnopravni građani put je ka pravom održivom povratku", kazao je Džakula novinarima.

"Kad se Srbi budu vraćali i imali mogućnost da se zaposle kroz institucije i da postanu ravnopravni kao građani, ostajat će u Hrvatskoj. Neće doći samo zbog statistike, pa se vraćati u Srbiju zato što u Hrvatskoj nemaju osnovnu egzistenciju", kazao je Džakula, dodajući su Srbi prihvatili rješenja hrvatske vlade za problem povratka stanarskih prava - dobivanje stana u vlasništvu države po "zaštićenoj" cijeni najma i mogućnost da, uz pomoć kredita, kupe stan, o čemu se zasad prikupljaju podaci.

Džakula je međutim rekao da "proces stambenog zbrinjavanja još nije počeo, što bi ohrabrilo ljude na povratak".

"Stambeno zbrinjavanje mora biti trajnog karaktera, što podrazumijeva isto pravo otkupa kakvo su imali i Hrvati koji su stanove otkupili po tadašnjih pet do šest tisuća maraka, a ne da mi dobijemo ekonomsku cijenu", naglasio je Džakula, dodajući da očekuje da će to pitanje biti riješeno zbog skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"Alarmantno je stanje sigurnosti povratnika u Hrvatsku", kazao je Džakula, ilustrirajući to podatkom da je u osam mjeseci ove godine zabilježeno "između 30 i 50 incidenata na etničkom principu u Hrvatskoj".

Za razliku od njega, pomoćnik hrvatskog ministra unutarnjih poslova Đoko Tipša kazao je novinarima da je sigurnost imovine i ljudi koji se žele vratiti "jako dobra, iako je bilo nekih međuetničkih i međunacionalnih problema".

"Na svu sreću, u ovom trenutku mnogi su slučajevi riješeni", konstatirao je Tipša.

Radionicu, koja se odvija bez prisutnosti novinara, organizirali su Danski savjet za izbjeglice i Srpski demokratski forum iz Hrvatske i Srbije, a radionici prisustvuju predstavnici međunarodnih i domaćih, hrvatskih i srbijanskih, nevladinih organizacija koji se bave problemom povratka izbjeglica, kao i predstavnici hrvatske i srbijanske vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙