FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nedjelju, 9. listopada, otvorenje retrospektivne izložbe slikara Mladena Galića

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina)Velika retrospektivna izložba MladenaGalića, na kojoj će biti predstavljeno oko 150 djela tog akademskogslikara iz perioda 1963. do 2005., bit će otvorena u nedjelju, 9.listopada, u Domu hrvatskih likovnih umetnika.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina)Velika retrospektivna izložba Mladena Galića, na kojoj će biti predstavljeno oko 150 djela tog akademskog slikara iz perioda 1963. do 2005., bit će otvorena u nedjelju, 9. listopada, u Domu hrvatskih likovnih umetnika.

Prva Galićeva retrospektiva upoznat će publiku s umjetnikom, vremenom i segmentom hrvatske umjetnosti 20. stoljeća koja nije bila toliko eksponirana i prepoznatljiva, a od iznimne je važnosti, kazao je autor izložbe Zvonko Maković na današnjoj konferenciji za novinare. Rekao je da će izložba dati uvid u Galićeva djela od najranijih dana pa se do posljednjih, najnovijih djela.

Maković navodi kako je cjelokupno umjetničko stvaralaštvo Mladena Galića obilježeno redukcijom, namjerom da se minimalnim izražajnim sredstvima postigne željeni maksimum. Galić nije imao uobičajenu umjetničku evoluciju - on se na početku javlja slikama koje isključuju svaku predmetnu, evokativnu i simboličku komponentu.

Leonida Kovač, koja je postavila izložbu, rekla je kako je razlog slikarevoj "diskretnoj neprisutnosti" na sceni njegov individualizam i to što nikada nije pripadao ni jednoj grupi ili pokretu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙