FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena retrospektivna izložba Milana Trenca

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Cjelovit opus strip crtača, ilustratorate autora animiranih i igranih filmova Milana Trenca predstavljen jeprvi put u Hrvatskoj na izložbi pod naslovom "Milan Trenc,Retrospektiva 1980.-2005., Strip, ilustracija, film", otvorenojvečeras u Galeriji Klovićevi dvori u nazočnosti umjetnika.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Cjelovit opus strip crtača, ilustratora te autora animiranih i igranih filmova Milana Trenca predstavljen je prvi put u Hrvatskoj na izložbi pod naslovom "Milan Trenc, Retrospektiva 1980.-2005., Strip, ilustracija, film", otvorenoj večeras u Galeriji Klovićevi dvori u nazočnosti umjetnika.

Retrospektiva četvrtstoljetnoga djelovanja Milana Trenca otvara novo poglavlje u djelovanju Klovićevih dvora zbog do sada neprikazivanih medija - stripova, ilustracija, filmova i animiranih filmova i udahnjuje im novi život, istaknula je ravnateljica te gornjogradske galerije Vesna Kusin.

Darko Glavan, autor koncepcije izložbe koji uz Milana Trenca potpisuje i likovni postav, izrazio je zadovoljstvo što je sudjelovao u pripremanju izložbe za koju može reći da je doista po njegovu ukusu. Jer, istaknuo je, Trenc je ambiciozan i artikuliran autor s velikim umjetničkim htijenjima. Podsjetivši da je Trenc 1991. otišao iz Hrvatske u Sjedinjene Američke Države, ali kao već formiran autor, Glavan je dodao da je u novoj sredini Trenc na najbolji način predstavio i nasljeđe Zagreb filma.

Posjetiteljima je Glavan pak dao malu sugestiju za razgledavanje izložbe uz napomenu da će riječi Milana Trenca za to biti preciznije od njegovih. Tako je, citirajući Trenca, rekao da je postmoderna filozofska poruka svih njegovih radova, odnosno da je to pripovijest o svjetonazoru koji razlučuje istinu od privida u vremenu punom manipulacija.

Sam Trenc posvjedočio je da se doista izmučio postavljajući izložbu jer je to zapravo bilo "drobljenje grandiozne količine informacija.

Svi zainteresirani moći će razgledati izložbu do 16. listopada i na njoj se, primjerice, podsjetiti na stripove Milana Trenca "Morocco", "Berlin 1936." i vjerojatno našoj publici njegov najpoznatiji strip "Milan Blenton". Oni srednje generacije moći će se pak podsjetiti na razdoblje osamdesetih godina te na politička previranja ratnih i predratnih godina kroz Trencove ilustracije iz "Starta" i "Mladine".

Isto tako, moći će vidjeti i presjek njegova stvaralaštva od odlaska u New York do danas, među kojima je i slikovnica "Noć u muzeju" (The Night at the Museum) koja je požnjela veliki uspjeh i za koju je filmska prava otkupila kompanija Twenthieth Century Fox te njegov najnoviji filmski uradak cjelovečernji film "Zen priče".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙