FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska u igrama oko Turske

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - U razgovorima oko početkapristupnih pregovora Turske i Europske unije a u kojima se na jednojstrani našla Velika Britanija a na drugoj Austrija, ulogu je odigrao ihrvatski čimbenik, primjećuje londonski The Guardian u utorak.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - U razgovorima oko početka pristupnih pregovora Turske i Europske unije a u kojima se na jednoj strani našla Velika Britanija a na drugoj Austrija, ulogu je odigrao i hrvatski čimbenik, primjećuje londonski The Guardian u utorak.

Britanske nade u početak pregovora o pristupu Turske sukobile su se s austrijskim ustrajavanjem da se Turskoj ne ponudi puno članstvo u EU-u, no zastoj u razgovorima počeo se riješavati kada je, nakon ocjene Međunorodnog suda za ratne zločine o punoj hrvatskoj suradnji, postalo jasno da će Hrvatska dobiti zeleno svijetlo za početak pregovora, piše list.

"Kao jedan od najgorljivijih podržavatelja Hrvatske Austrija je privatno pokušavala sklopiti dogovor po kojem bi rekla da Turskoj ako se Zagrebu da datum za početak pregovora", piše list navodeći kako se "dok je Beč provodio svoje taktike pojavio novi čimbenik u igri". "U sukob se tada uplela Carla del Ponte, glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine" i iznijela ocjenu o punoj suradnji Hrvatske sa sudom u Haagu u slučaju optuženog generala Gotovine, piše list zaključujući kako je, pošto se Hrvatska našla na putu da započne pregovore s EU-om Austrija Britaniji rekla da će pristati na dogovor o početku pregovora s Turskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙